Skip to content
Opinii & Analize

Cum am ajuns să admir, ca fumător, coaliția anti-fumat din România

Au fost multe pe agenda publică, luna asta. #Colectiv, un nou premier, mutarea mediatică a războiului din Ucraina în Turcia, arestări… La umbra tuturor acestor evenimente, cineva a dus însă o campanie de succes și e la un pas să implementeze în România o lege anti-fumat care poate schimba societatea în profunzime. Fără mitinguri, fără șpăgi, fără pile politice, doar prin lobby și monitorizare.

A fost întâi un grup de inițiativă pe Facebook, apoi un grup de lucru, apoi cineva din Parlament a legat demersul online de niște foi scrise și așa s-a ajuns la un text de lege, gata de promulgare. Sigur, parlamentarii români, inapți să recunoască o lege bună nici atunci când scrie pe ea “lege bună”, au făcut tot ce le-a stat în putință să o întârzie. De ce s-au opus? Sunt mai multe motive. Unii au interese în zona asta comercială, cu tutun și cu țigări. Alții au interese în domeniul HORECA, pentru că restaurantele și cluburile vor fi cele mai afectate de noua lege. Cei mai mulți, însă, se opun din principiu. Este vorba despre principiul de bază al acelei turme de profitori, care spune că nu trebuie să susții nimic care vine de la stradă, pentru că poți crea un precedent periculos. În curând, strada ar putea să-ți vrea capul.
Sunt fumător. Nu sunt de acord cu interzicerea fumatului în spații publice. Dar n-am de gând să lupt împotriva acestei legi, pentru că e bună pentru fiica mea, pentru alți oameni… În plus, n-am de gând să cedez în fața fumatului. Dacă la următoarea întâlnire petrecută într-un local voi deveni nervos și inapt să susțin negocierea doar pentru că nu pot să fumez, merit să pierd avantajele care ar fi fost generate de întâlnire. În plus, sunt plin de admirație față de grupul ăsta care a reușit să conducă legea anti-fumat cu o asemenea viteză, printre atâtea obstacole, într-un interval de timp atât de scurt.

Ce vreau să spun este că demonstrația acestui grup ne arată că poți genera o schimbare profundă a României, pe un aspect care te deranjează, dacă urmezi câțiva pași, ușor de recunoscut în Campania asta anti-fumat: identifici alți oameni care gândesc ca tine; îi convingi să acționați unitar, ca o masă critică; vă găsiți o voce unică sau susțineți toți fix același mesaj, cu aceleași cuvinte; ajuți un parlamentar să scrie o lege; pui presiune pe toți colegii lui, până îți iese. Nu e nevoie nici de discursul urii, nici de segregare, nici de mitinguri.
Felicitări coaliției anti-fumat. Chiar dacă ce vreți voi nu e încă literă de lege, succesul este iminent. Acum, vă rog să-i învățați și pe alții cum se face. Pe cei care vor lecții de prim-ajutor în școli, pe cei care vor aer curat în orașe, pe cei care vor accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități.

Pe Bogdan Stoica îl puteți citi pe www.bogdanstoica.ro

1 comentariu la “Cum am ajuns să admir, ca fumător, coaliția anti-fumat din România

  1. Multumim ! Surprinzator articol si cu mult bun simt si fair play ! Va felicit ! Intr-o zi va veti felicita pentru acest articol ! Asa cum orice calatorie incepe cu primul pas, orice transformare incepe cu un gand bun !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *