Skip to content
Economie

Cum ar afecta bugetul majorarea pensiilor cu 40%, cum vrea PSD. Valentin Ionescu: Deficitul ar putea ajunge la 9, chiar 10%

Profit.ro

Analistul economic Valentin Ionescu susține că statul nu are altă soluție decât să se împrumute și mai mult, în cazul în care PSD va reuși să modifice OUG privind rectificarea bugetară, astfel încât pensiile să fie majorate cu 40%, cum prevedea legea în forma anterioară, și nu cu 14%, așa cum dorește Guvernul.

„Înseamnă un supliment de 18 miliarde de lei, bugetul asigurărilor sociale de stat care teoretic au fost prevăzute în legea bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul curent, preventiv, pentru că așa prevede legea pensiilor, dar o majorare cu 14% duce cheltuiala suplimentară în loc de 18, undeva la 7,6, după alții ar depăși 8 miliarde”, spune Valentin Ionescu.

Analistul explică câți bani ar trebui să fie alocați în lunile rămase (n.r.-septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie), astfel încât estimarea deficitului din bugetul consolidat să nu depășească două procente.

„Problema este că în situația în care rămâne exact așa cum prevede legea, pentru că se fac presiuni în Parlament, PSD vrea acest lucru, atunci înseamnă că statul va trebui să se împrumute mai mult decât o face pentru a suplimenta bugetul asigurărilor sociale de stat cât mai sus, adică cu 7,6 miliarde.

Asta înseamnă un plus de 18 miliarde pe lunile rămase până la sfârșitul anului, vorbim despre septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, caz în care statul se va împrumuta, însă dezechilibrul va fi mai mare pentru că este posibil să avem un deficit în bugetul consolidat ceva mai mare decât era estimat. Acum, estimarea este undeva la 8%, s-ar putea să ajungem la o cifra de peste 9%, chiar de 10”, afirmă analistul.

Întrebat cum consideră că se va face rectificarea bugetară și dacă exista posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să conteste legea la CCR, Valentin Ionescu răspunde:

„Nu știu dacă se poate contesta constituțional acest lucru, adică aici nu văd niciun element de neconstituționalitate, problema ține de sursă de finanțare, deci este o problemă de oportunitate economică și lumea trebuie să înțeleagă următorul lucru: în condițiile în care noi avem de plată anul acesta 110 miliarde pentru salarii în sectorul public și avem o plată de aproape 97, fără pensii speciale, am impresia că se ajunge undeva la 97 de miliarde de lei cu o majorare de 40%.

Anul care va veni să spunem că vom mai beneficia din partea Comisiei Europene de o amânare în ceea ce privește politicile de păstrare a deficitului în limita de 3%, deci nu se vor exercita presiuni asupra României dar din 2022 va apărea chiar foarte puternic această presiune.

Și asta înseamnă că noi va trebui să facem niște eforturi foarte mari pe reducere a deficitului bugetar, de atenuare a acestui deficit pentru că nu ai cum să te înscrii imediat în parametrii de 3% și asta ne va lua câțiva ani, nu poți să o faci într-un an. Deci părerea mea este, ca să ajungem la un deficit de 3%, că ne ducem la orizontul anului 2022-2023”, a conchis Valentin Ionescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *