Skip to content
Politică

Cum ar arăta guvernarea prin rotație PSD-PNL. Remus Ștefureac: Probabil că prima opțiune ar fi un premier de la PSD

psnews.ro

Într-un interviu pentru PS News, politologul Remus Ștefureac, director al INSCOP Research, susține că, în ciuda propunerilor de premier venite din partea PNL și PSD, varianta unui premier apolitic, tehnocrat, rămâne cea mai bună soluție pentru guvernarea României. În ceea ce privește varianta guvernării prin rotație, cu câte un premier de la PSD și de la PNL timp de 2 ani, politologul este de părere că PSD va da primul șef de Executiv.

,,Probabil că într-o asemenea variantă, prima opțiune ar fi a unui premier PSD. Pe de altă parte, țin să precizez că este un fond foarte speculativ, neștiind ce va alege președintele, dar în mod cert acest scenariu de premier alternativ ar fi o formulă politică unde ar fi destul de dificil pentru PSD să înceapă cu varianta Florin Cîțu premier, mai ales în contextul unei moțiuni de cenzură. S-ar putea ca nici domnul Cîțu să nu fie extrem de deranjat de această perspectivă, în condițiile în care există și acolo probleme în ceea ce privește raporturilor de putere din interiorul PNL.

E o pură speculație, pentru că nu știm pe ce formulă va merge președintele. Nu știm nici măcar care ar fi variantele. Până acum, din declarațiile publice, știm doar că s-a propus această alternanță și alte variante, dar nu știm care ar fi acelea. Poate că alte variante ar suna mai bine în raport cu un efort de analiză. Noi, neavându-le la dispoziție, doar speculăm și riscăm să valorificăm sau să punem în evidență acest prim scenariu ceea ce poate e incorect din punct de vedere al analizei”, susține Ștefureac.

Totuși, în opinia politologului, ,,un premier tehnocrat ar avea unele dificultăți pentru că ar trebui să găsească mereu validarea liderilor politici”.

În acest moment, dacă ne raportăm la ceea ce își dorește populația, care e un pic supărată pe clasa politică, poate că ar aprecia mai mult un premier cu un profil mai independent, tehnocrat. Pe de altă parte, dacă ne gândim la funcționalitatea efectivă a unei asemenea formule, sigur că un premier politic ar fi mai puternic.

Un premier tehnocrat are unele dificultăți, pentru că ar trebui să găsească mereu validarea liderilor politici. Sunt argumente legate de funcționalitate pentru un premier politic și argumentele legate de credibilitate în acest context în care populația este supărată pe clasa politică din cauza evoluțiilor din ultimele luni”, conchide Remus Ștefureac.

PNL, PSD și UDMR s-au înțeles pe programul de guvernare, a anunțat duminică, 14 noiembrie, liderul liberalilor, Florin Cîțu, la Palatul Parlamentului. Șeful interimar al Guvernului a adăugat și că partidele din viitoarea coaliție de guvernare îi vor propune președintelui Klaus Iohannis mai multe variante de premier, dar nu a înaintat niciun nume.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat duminică, la finalul negocierilor cu PNL, că îi vor fi propuse președintelui Klaus Iohannis două variante în ceea ce privește desemnarea noului premier. Potrivit lui Ciolacu, prima variantă va fi ocuparea, prin rotaţie, a funcţiei de premier de către preşedinţii celor două partide. O a doua variantă ar putea fi cea conform căreia va fi stabilit un premier din rândul celor două formațiuni.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *