Skip to content
Opinii & Analize

Cum ar fi arătat România dacă unirea de la 1918 nu ar fi avut loc niciodată

Cum ar fi arătat astăzi țara noastră dacă Marea Unire din 1918 nu ar fi avut loc niciodată? Este o întrebare provocatoare care ne pune în fața unui exercițiu de istorie contrafactuală. Pentru a putea răspunde la această întrebare este nevoie prima dată să înțelegem pe deplin consecințele geopolitice ale Primului Război Mondial, adică ale evenimentului care avea să schimbe pentru totdeauna soarta statelor din Europa. Totodată, trebuie să înțelegem importanța unui personaj central – președintele Statelor Unite, Woodrow Wilson.

 Consecințele Primului Război Mondial și importanța lui Woodrow Wilson

Din punct de vedere geopolitic, Marele Război a dus la destrămarea imperiilor German, Austro-Ungar, Rus și Otoman, în locul lor luând naștere diverse state mai mult sau mai puțin coagulate politic. Totuși, retrasarea granițelor în Europa Centrală și în Balcani s-a dovedit extrem de dificilă, deoarece termenul „autodeterminare” la care făcea referire președintele Statelor Unite, Woodrow Wilson, nu era definit clar iar aplicarea sa practică în regiuni cu populații și grupuri etnice mixte s-a dovedit o sarcină aproape imposibilă. Au fost instituite un număr de națiuni independente precum: Polonia, Iugoslavia, România și Cehoslovacia, nu doar pentru a satisface aspirațiile naționaliste ci și pentru a crea o zonă tampon între Germania și Rusia.

Rezultatul războiului a ridicat America la statutul de mare putere, devenind un jucător important în politica și economia globală. Totuși, Wilson a dorit să își împingă țara dincolo de granița unde ea era pregătită să meargă. Proiectul Ligii Națiunilor, avea să se destrame previzibil, deoarece chiar Statele Unite, arhitectul acestui proiect, a ales să nu facă parte din el și să se retragă în izolaționismul tradițional. Liga Națiunilor a rămas precursoarea Organizației Națiunilor Unite de după al Doilea Război Mondial, organizație ce funcționează și astăzi.

Așadar, la sfârșitul Primului Război Mondial, se formează România Mare. Românii au beneficiat în mod direct de principiile enunțate de președintele Statelor Unite, Woodrow Wilson în celebrele “14 puncte” (o declarație de principii privind modul în care avea să arate ordinea internațională la sfârșitul războiului). Punctul al 11-lea făcea referire directă la teritoriul României, care trebuia „evacuat” iar „independența economică și integritatea politică ar trebui garantată la nivel internațional”. Astfel, la Chişinău în ziua de 27 martie/9 aprilie Sfatul Tării a decis unirea Basarabiei cu România. Trei zile mai târziu 30 martie/12 aprilie actul Unirii a fost prezentat regelui Ferdinand. În decretul regal din 9/22 aprilie unirea cu Basarabia a fost ratificată. La 14/27 octombrie 1918 Adunarea constituantă a provinciei Bucovina a decis să se unească cu România. La 16/29 noiembrie actul Unirii a fost înmânat regelui Ferdinand. La 18 noiembrie/1 decembrie 1918 familia regală a revenit la Bucureşti. În aceeași zi armata a defilat prin tot oraşul.

Cum am fi arătat astăzi fără unirea din 1918

Pe scurt, complet diferit față de cum arătăm în prezent. Alipirea Transilvaniei nu ar fi avut loc niciodată și în cel mai bun caz, teritoriul național ar fi arătat ca cel al Regatului României din 1916. Asta înseamnă că doar Moldova și Muntenia de astăzi ar fi făcut parte din România, iar orașe precum Sibiu, Timișoara sau Brașov ar fi rămas în afara granițelor naționale. Evident, populația României ar fi fost și ea mult mai mică decât în prezent. O victorie a Puterilor Centrale ar fi schimbat complet harta Europei, iar hegemonia Germaniei nu ar fi fost contestată de nici o putere de pe continent. Mergând mai departe, o consecință ar fi fost totodată aceea că al Doilea Război Mondial nu ar fi avut loc niciodată pentru că nu ar fi existat nici o Germanie revanșistă. Fără al Doilea Război Mondial nu ar fi existat probabil nici tragedii ca Holocaustul, dar nici instituții precum ONU, FMI sau Banca Mondială. Nu ar fi existat nici o Uniune Europeană astăzi, iar monarhiile și imperiile ar fi rămas probabil intacte multă vreme pe continent. Dar și umbra războiului ar fi însoțit în permanență această stare de fapt. Instabilitatea și războiul au caracterizat dintotdeauna afacerile europene și prin urmare, în lipsa unui hegemon liberal precum Statele Unite și a unei ordini internaționale liberale, statele europene ar fi continuat să trăiască într-o lume care amintește de Leviathanul lui Hobbes.

Din fericire, intervenția Statelor Unite în aprilie 1917 a schimbat fundamental cursul războiului și a dus la victoria Antantei. Astfel, proiectul României Mari a prins contur, iar Marea Unire a fost posibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *