Într-un interviu pentru PS News, istoricul Filip Iorga susține că România ar fi devenit un stat democratic, iar regimul comunist s-ar fi prăbușit și fără manifestațiile ce au declanșat Revoluția Română din decembrie 1989.
„Noi, istoricii, încercăm să nu facem istorie contrafactuală, adică să ne gândim ce s-ar fi întâmplat dacă, deși poate fi un exercițiu interesant de ficțiune.
Prăbușirea regimurilor comuniste în 1989 a fost un moment important în istoria finalului de secol XX. Putem să facem o simplă comparație a României din 1989 cu România de astăzi și asta cred că e întotdeauna util, mai ales când suntem nemulțumiți sau când avem diverse angoase legate de prezent și de viitor.
Ce aș putea să spun este că, în mod evident, comparația e în favoarea României de azi. Am parcurs acești 30 de ani pe care mulți i-am fi dorit și mai dinamici și cu schimbări spre bine și mai vizibile, însă evoluție a existat dacă ne gândim la libertatea de expresie, de circulație, care sigur că a dus și dezavantaje României din cauza exportului mână de lucru, dar în același timp i-a și pus pe români în contact cu lumea liberă, cu toate ideile și evoluțiile de acolo.
A fost foarte importantă democratizarea, reînvățarea cu pași uneori destul de timizi a jocului democratic, dar e o evoluție importantă și, sigur, să nu uităm și de faptul că România a intrat în niște familii internaționale foarte selecte și care îi asigură un statut mult mai bun decât cel pe care îl avem în 1989. Mă gândesc aici la NATO, care ne asigură o securitate militară, și la Uniunea Europeană, care ne conectează la prosperitatea Europei Occidentale la care în 1990 doar visam.
Aceste comparații se pot face și la un nivel mai simplu. Lucrurile aparent mărunte, dar foarte importante pentru oamenii obișnuiți: să ne uităm cum se îmbrăca lumea atunci și cum se îmbracă lumea acum, să ne uităm la magazine, la călătorii.
Dacă ne uităm înapoi, acești 30 de ani, cu toate traumele și dificultățile, reprezintă una dintre cele mai fericite perioade din istoria românilor.
Eu cred că trebuie să onorăm eroii de atunci, cărora le datorăm evoluțiile și libertățile noastre de azi. În același timp, nu trebuie uitat că au existat și niște responsabili. Mulți dintre ei nu au plătit și probabil că nu vor plăti niciodată”, spune istoricul.
De asemenea, acesta susține că România ar fi devenit un stat democratic și fără Revoluția Română din 1989.
„Vedem că încă mai există regimuri comuniste anchilozate, cum e cel din Coreea de Nord sau cum e cel din Cuba. Noi, totuși, fiind în Europa, e clar că sufeream influențele vecinilor noștri, deci la un moment dat și regimul din România s-ar fi transformat. Sunt diverse modele de abandonare a regimului comunist, unele mai pașnice și unele mai brutale, așa cum a fost la noi.
Nu cred că comunismul ar fi avut cum să supraviețuiască în Europa Centrală și de Est, având în vedere dezastrul economic în care a ajuns URSS și aceste țări din lagărul estic și, de asemenea, dorința oamenilor din Est de a trăi ca în Occident, pasiunea pentru tot ceea ce se întâmpla în Occident. Era clar că regimurile comuniste erau pe ducă și, într-un fel sau altul, și la noi schimbarea s-ar fi produs, dar regimul nostru era mai anchilozat ca altele”, a conchis Filip Iorga.