Actuala situație politică este una extrem de complicată și impune partidelor pro-europene să treacă peste diferențe pentru formarea unei majorități care să asigure continuarea drumului european al statului, punctează analiștii, în contextul în care votul de pe 24 noiembrie a arătat că bazinul electoral suveranist poate atinge un procent mai mare de 30%.
Analiștii subliniază că atât votul de pe 1 decembrie, cât și cel de pe 8 decembrie sunt extrem de importante în momentul de față pentru menținerea statului în direcția europeană, în contextul tracțiunii de care se pot bucura partidele extremiste la scrutinul pentru Parlament.
Actuala situație ar putea obliga partidele la un compromis, am putea vedea chiar și o colaborare între PSD și USR, formațiuni politice aflate la poli opuși, în ciuda faptului că o astfel de abordare a guvernării, a împins electoratul să caute alternative de opoziție în partidele cu mesaje suveraniste, spun experții consultați de Adevărul.
Pericolul partidelor suveraniste
„Putem să avem un pol suveranist puternic în Parlamentul României”, avertizează redactorul-șef Historia, Ion M. Ioniță, iar „atunci ar trebui ca toate partidele pro-europene să se ralieze, ca să dea un prim-ministru și o guvernare”.
„Va fi foarte greu și bineîneles că asta depinde și de viitorul președinte. Lucrurile sunt extrem de încurcate în momentul de față. De aceea votul va fi determinant, și votul de duminica viitoare, și votul de peste două săptămâni, pentru că Parlamentul este singura instituție politică care poate să cenzureze celelalte puteri ale statului, deci ca să avem un echilibru într-o democrație, este nevoie de un Parlament puternic”, a mai explicat Ion M. Ioniță.
Ce alianțe pot apărea în Parlament
În ceea ce privește USR, partidul condus de Elena Lasconi, candidata intrată pe locul doi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, formațiunea politică ar putea face cea mai naturală majoritate cu PNL, însă votul de pe 24 noiembrie ar putea duce la trasarea unei noi granițe politice.
„USR ar putea să colaboreze foarte ușor cu PNL. De asemenea, cu UDMR. Mai avem și alte partide care nu știm dacă vor trece pragul electoral, REPER de exemplu. Nu se poate exclude din start nici o formulă cu PSD, poate nu cu USR, că sunt diferențe mai mari, dar ar putea colabora cu alte partide”, a mai arătat Ion M. Ioniță.
„Sunt, iată, mai multe partide care merg pe culoarul naționalist, extremist, și pot aduna voturi. Teoretic, dacă vorbim, cred că se vor atenua mult diferențele ideologice din acest moment legate de progresist, conservatori, liberali, lucruri care diferențiau partidele până acum și vom avea o diviziune legată de partide pro-europene și partide naționaliste anti-europene. Cred că se va trasă o nouă graniță politică, chiar dacă între partide vor mai continua să fie diferențe de abordare. S-ar putea să avem alianțe bazate pe acest principiu, de a ține partidele extremiste în opoziție”.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News