Skip to content
Politică

Cum ar putea arăta viitorul Parlament și cine va forma Guvernul. Patru scenarii după alegerile legislative din 6 decembrie

Inquam Photos / George Calin

Odată cu sfârșitul scrutinului din 27 septembrie, avem o imagine clară asupra noii hărți politice de la nivel local. Ținând cont de noul peisaj politic din țară, șansele sunt să vedem o luptă echilibrată între PNL și PSD la parlamentare, liberalii având însă un mic avantaj. Totodată, USR-PLUS și-ar putea confirma poziția de a treia forță politică a țării, făcând încă un pas spre statutul de partid mare – potrivit celei mai cunoscute definiții din științele politice, partid mare e acel partid care obține peste 15% în două alegeri generale consecutive.

În articolul de față vă propun să luăm în calcul patru scenarii de după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Desigur, aceste scenarii vor depinde foarte mult de rezultatul alegerilor, însă în funcție de ultimele sondaje și de rezultatul de la locale, cele trei forțe politice principale vor rămâne PNL, PSD și USR-PLUS. Toate scenariile pleacă de la ipoteza foarte probabilă că niciunul dintre aceste partide nu va obține o majoritate parlamentară de unul singur, astfel că va fi obligat să realizeze coaliții cu alte partide pentru a forma majoritatea parlamentară și a guverna.

De asemenea, scenariile mai împărtășesc și ipoteza că partidele vor forma o coaliție minimal câștigătoare. Adică vor forma o alianță care să le dea o majoritate la limită în Parlament, astfel încât să poată forma viitorul guvern. Patru posibilități se întrevăd la orizont. Aceste posibilități depind de votul pe care îl vor obține principalele politice. În teorie, coalițiile vor fi cu atât mai instabile cu cât vor avea mai multe partide în componență și cu cât distanțarea ideologică dintre ele va fi mai mare. Ținând cont însă de realitățile din țară, conflictul dintre PNL și PSD a fost transformat într-un adevărat clivaj, astfel, e greu de crezut că PNL și PSD vor forma o coaliție. La fel de greu de crezut e că PNL și Pro România vor forma o astfel de coaliție din aceleași considerente.

PNL formează o majoritate cu PMP și UDMR

Dacă PNL va obține un scor care să îi permită să formeze o coaliție minimal câștigătoare cu PMP, UDMR și minorități, atunci am putea asista la un guvern PNL-PMP-UDMR în care liberalii să dețină cele mai multe portofolii. Varianta ar fi una bună pentru liberali, de vreme ce aceștia nu vor trebui să împartă prea multă putere. În plus, ținând cont de conflictele și de distanțarea ideologică dintre PSD și USR-PLUS, precum și dintre Pro România și USR-PLUS (în cazul în care Pro România intră în Parlament), Opoziția nu va fi una unită, simplificând lucrurile pentru PNL. Varianta ar fi una deosebit de bună și pentru PMP și UDMR care cu un minim de voturi, ar putea ajunge la Putere, folosindu-se la maximum de potențialul de coaliție. Totuși, din cauza numărului mare de partide (trei), această coaliție ar putea fi instabilă, iar dezertarea unui partid ar putea duce la pierderea majorității parlamentare.

PNL formează o majoritate cu USR-PLUS

O altă variantă ar fi aceea în care PNL face majoritate cu USR-PLUS. Varianta aceasta ar putea fi luată în calcul de liberali dacă o coaliție cu PMP, UDMR și minorități nu ar da o majoritate în viitorul Parlament. Spre deosebire de prima variantă, PNL va trebui să împartă mai multă putere cu USR-PLUS, deci șansele sunt ca în acest caz, în viitorul guvern să avem portofoliile împărțite aproape în mod egal între cele două partide. Avantajul însă față de varianta anterioară e acela că o astfel de coaliție ar fi mult mai stabilă, de vreme ce nici un partid nu va avea tendința de a dezerta.

PNL formează o majoritate cu USR-PLUS, PMP și/sau UDMR

Această variantă ar fi posibilă doar în cazul în care PNL nu poate forma majoritatea decât înglobând aceste forțe politice. PNL va fi obligat în acest scenariu să formeze un cabinet de coaliție tripartit sau chiar cvadripartit care va fi însă destul de instabil din cauza numărului mare de partide.

PSD formează o majoritate cu Pro România, UDMR și/sau PMP

Ultima varianta posibilă ar fi cea în care PSD să formeze majoritatea parlamentară. Ținând cont de ultimele sondaje și de rezultatele de la locale, PSD ar putea forma o coaliție minimal câștigătoare doar înglobând mai multe forțe politice. Desigur scenariul depinde mult de scorul pe care îl va obține PSD, pe de o parte, și,pe de altă parte, de scorurile pe care le vor obține partidele ce ar putea face parte din această coaliție. Avantajul pentru social-democrați ar fi că ar ajunge la putere. Dezavantajul ar fi că o astfel de coaliție ar fi foarte instabilă, tot din cauza numărului mare de partide. În plus, dacă formarea majorității fie de PNL (în alianță cu USR-PLUS, UDMR și PMP), fie de PSD (în alianță cu Pro România, UDMR și PMP) va depinde exclusiv de participarea UDMR și PMP, atunci cele două partide își folosi la maximum potențialul de șantaj.

Toate scenariile depind de prezența celor 5 formațiuni politice în viitorul Parlament și pe procentele pe care le vor obține la alegerile din 6 decembrie. Ținând cont însă de rezultatele din sondaje și de rezultatele de la locale, șansele sunt să vedem pus în practică unul din cele 4 scenarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *