Cum ar putea partidele politice să recâștige încrederea cetățenilor. Analist: „Suntem în plină pandemie de ură”

Sursa foto: Pexels

Partidele politice din România trebuie să adopte măsuri radicale pentru a recâștiga încrederea cetățenilor. Analiștii punctează cauzele profunde ale crizei actuale și propun soluții urgente pentru a combate dezinformarea și diviziunile interne.

Adrian Zăbavă consideră că recâștigarea încrederii cetățenilor în partidele politice este un proces de lungă durată, iar în contextul alegerilor din 2024, soluțiile nu pot veni peste noapte.

„Dacă vorbim de recâștigarea încrederii oamenilor în perspectiva alegerilor prezidențiale, timpul este extrem de scurt, nu putem să ne gândim la așa ceva” a declarat Zăbavă.

Potrivit acestuia, pierderea încrederii a fost un proces îndelungat, iar remedierea nu poate fi realizată rapid.

„Partidele politice românești au pierdut încrederea românilor pe parcursul a câteva decenii, acest lucru nu se poate remedia peste noapte, va fi un drum de lungă durată, dacă el se va întâmpla vreodată și unul extrem de complicat,” a adăugat Zăbavă.

Valeriu Turcan subliniază faptul că pentru a înțelege corect criza încrederii, partidele politice trebuie să adopte o analiză onestă și profesională a cauzelor pentru care cetățenii au votat negativ.

„În primul rând, să încerce să o analizeze onest și profesionist cu privire la cauzele votului negativ. Să nu presupună și să nu aibă concluzii urechiste, pe baza de percepții și interpretări personale,” spune Turcan, insistând asupra faptului că înțelegerea profundă a realităților politice și sociale este esențială pentru a formula soluții eficiente.

El atrage atenția asupra unui fenomen frecvent întâlnit: falsificarea rezultatelor și a analizelor interne.

„Toate partidele pretind că fac un audit, de fapt nu face nimeni nimic,” adaugă acesta, subliniind că aceste măsuri superficiale nu vor duce la nicio schimbare reală. În plus, analistul atrage atenția asupra unor cauze profunde care țin nu doar de comunicare și strategie, dar și de corupția din interiorul partidelor. „Cauzele sunt mult mai profunde și unele țin de corupția din partide, altele țin de comunicare, altele de strategie,” spune specialistul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: