Skip to content
Europa

Cum arată Alternativa pentru Germania. „Adevăruri” în loc de fake news?

bpd.de/politik

O cercetare prezentată de partidul de extremă dreaptă din Germania, numit Alternativa pentru Germania (Alternative für Deutschland/AfD), aduce în discuţie punctele cheie pe care partidul încearcă să le propage în timpul campaniei sale electorale. Studiu a fost intitulat ironic „Adevăruri în loc de Fake News: Care este adevărata situaţie în Germania”.

Partidul dorea să prezinte date ştiinţifice verificabile, care să ofere credibilitate partidului în cursa politică şi să ajute populaţia germană să înţeleagă de fapt în ce situaţie precară se află din punct de vedere politic.

De multe ori, tehnicile de dezinformare nu se rezumă numai la celebrele „ştiri false”. Putem întâlni adesea informaţii prezentate ca fiind fapte ştiinţifice credibile, care, însă, în urma unei cercetări mai atente se dovedesc a fi eronate.

Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem în aceste cazuri este dacă aceste presupuse fapte ştiinţifice sunt prezentate ca fiind adevărate din cauza unei lipse de fact-checking din partea distribuitorilor, sau pentru a ajuta propagarea unor idei politice. Un asemenea caz îl reprezintă o cercetare prezentată de partidul de extremă dreaptă din Germania, numit Alternativa pentru Germania (Alternative für Deutschland/AfD). În data de 19 Noiembrie a anului trecut, facţiunea partidului din landul Hesse a prezentat şi publicat un studiu ironic intitulat „Adevăruri în loc de Fake News: Care este adevărata situaţie în Germania”. Studiul era menit să aducă în discuţie punctele cheie pe care partidul încearcă să le propage în timpul campaniei sale electorale. Purtătorul de cuvânt al AfD din Parlamentul Federal German, Jörg Meuthen, susţine că partidul dorea să prezinte date ştiinţifice verificabile, care să ofere credibilitate partidului în cursa politică şi să ajute populaţia germană să înţeleagă de fapt în ce situaţie precară se află din punct de vedere politic. Este adevărat că un asemenea studiu are capacitatea să îmbunătăţească imaginea partidului atât în ochii votanţilor cât şi a opoziţiei, însă la scurtă durată după publicarea acestuia, multe informaţii eronate au fost identificate. Problema este că multe din aceste erori propagă ideologia de extremă dreaptă pe care partidul şi-a asumat-o în ultimii ani”.

Articolul complet pe adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *