Skip to content
Politică

Cum arată Guvernul Ludovic Orban: variantele luate în calcul pentru 11 ministere

Inquam Photos / George Calin

PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează numele de miniștri aflate pe bursa zvonurilor privind formarea unui guvern liberal, sub conducerea lui Ludovic Orban.

Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că, în perspectiva în care președintele Klaus Iohannis îl va desemna pe Ludovic Orban pentru poziția de premier al țării, șeful Partidului Național Liberal a început deja să își facă temele și să contureze un viitor Guvern, mai suplu, format din 15-16 ministere.

Astfel, pentru portofoliul de la Educație, pe lista lui Orban se află în acest moment două nume: Monica Anisie, președinte PNL Sector 2, și Raluca Turcan, liderul deputaților PNL, în timp ce la Justiție, președintele PNL nu ar vrea să propună un om politic.

Pentru Ministerul Finanțelor, Orban are alte două variante: liderul filialei Hunedoara, Lucian Heiuș, și deputatul Bogdan Huţucă. Favorit pentru Ministerul de Interne, unul dintre cele mai grele și controversate ministere în ultima perioadă, este deputatul de Vrancea, Ionuț Ștefan.

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, ar urma să preia Ministerul Dezvoltării Regionale, iar Dan Vâlceanu, deputat PNL, ar fi propus la Ministerul Muncii. 

La Ministerul Afacerilor Externe, sursele noastre susțin că ar exista varianta Vlad Nistor, iar la Ministerul Energiei varianta Virgil Popescu.

Cât despre Ministerul Transporturilor, Ludovic Orban ar vrea să i-l propună președintelui Klaus Iohannis ca opțiune pe Lucian Bode, deputat PNL si președinte al Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, în timp ce pentru Apărare sunt vehiculați Ovidiu Raețchi sau Rareș Bogdan.

Totodată, potrivit surselor noastre, PMP ar urma să primească Ministerul pentru relaţia cu Republica Moldova, o condiţie impusă de cei de la PMP pentru a face parte dintr-un viitor Executiv.

Klaus Iohannis: Ne îndreptam spre un Guvern PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat vineri partidele la consultări, dar după prima rundă de discuţii nu a stabilit un nume clar de premier, aşa că luni sau marţi ar urma să fie luată o decizie de către şeful statului, după o nouă rundă de consultări.

În cazul desemnării lui Ludovic Orban, lucrurile se simplifică mult. Ar forma un guvern minoritar, care ar avea de negociat obținerea a 233 de voturi pentru învestire. După cum a anunțat președintele Iohannis, noul cabinet ar avea câteva obiective, va fi de tranziție, însă orice măsură va adopta, va intra în negocieri politice în Parlament, în an electoral.

Cele mai importante măsuri pe care noul Guvern trebuie să le ia:

-desemnarea unui comisar european, funcție pentru care există mai multe propuneri
-desființarea Secției speciale pentru magistrați
-numirea procurorilor-șefi ai parchetelor centrale – Parchetul General, DNA, DIICOT. Toate au interimari în frunte, iar unele dintre mandate expiră în curând
-un buget axat pe investiții, după un deficit bugetar care scapă din țintele anticipate, potrivit analiștilor
-anularea Ordonanței 114
-anularea modificărilor operate de guvernarea PSD la Codurile penale
-modificarea legii de alegere a primarilor, astfel încât să fie aleși în două tururi.
-eliminarea pensiilor speciale
-desființarea PNDL – fondul guvernamental înființat de Liviu Dragnea dedicat primarilor social-democrați.

Prima victorie a Opoziției înainte de alegerile prezidențiale

Moţiunea de cenzură a Opoziţiei a trecut, cu 238 de voturi favorabile, 5 peste limita majorităţii. Trei parlamentari PSD au votat alături de Opoziţie. PSD pierde Puterea după 7 ani şi jumătate de guvernare, cu o scurtă pauză – Cabinetul Cioloş.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *