Skip to content
Politică

Cum arată lupta pentru putere în USRPLUS. Dispute pe mai multe fronturi între oamenii lui Cioloș și oamenii lui Barna

Inquam Photos / Octav Ganea

A început lupta pentru putere în USRPLUS. Taberele din interior se luptă pentru controlul filialelor care ar putea decide noul lider al formațiunii politici și chiar candidatul la alegerile prezidențiale din 2024. Momentan, doar Dan Barna și Dacian Cioloș și-au anunțat intenția de a candida pentru șefia USRPLUS, iar cine va câștiga cele mai multe filiale județele și locale va avea drumul pavat spre congres și chiar spre a deveni candidatul partidului la prezidențiale.

Omul lui Cioloș intră în război cu Clotilde

Europarlamentarul PLUS, Dragoș Pîslaru, omul de bază al lui Dacian Cioloș, a anunțat luni că va candida la alegerile interne care vor avea loc la sfâșitul acestei săptămâni împotriva primarului sectorului 1, Clotilde Armand, cu echipă mixtă din care fac parte 6 membri USR și 8 membri PLUS. ”Intenția noastră este de a avea o filială puternică și suficient răgaz în următorii doi ani pentru a putea construi. Nu văd campania ca un război. Sunt două moțiuni, una centrată pe faptul că filiala reprezintă mai mult decât primăria. Cealaltă moțiune e centrată mai degrabă pe activitatea primăriei”, spunea Pîslaru.

Lupta dintre Clotilde Armand și Dragoș Pîslaru se anunță a fi una extrem de aprigă, având în vedere că, potrivit dezvăluirilor făcute luni de un fost lider USR, edilul Clotilde Armand „a recurs tot timpul la mijloace lipsite de scrupule pentru a și menține puterea cu orice preț, una dintre tactici fiind scandalul și deraierea atenției de la problemele reale prin găsirea unui țap ispășitor”.

DETALII AICI: Dezvăluiri zguduitoare din USR: Clotilde Armand nu este agreată de nimeni în interior. CV-ul ei de manager este o impostură!

Chichirău vrea să își pună om la Iași

Lupta pentru putere în interiorul organizației județene a USR PLUS Iași a început cu un anunț surpriză. Deputata Cosette Chichirău a anunțat că refuză să mai candideze pentru conuducerea organizației, anunț care a surprins membrii partidului de la toate nivelurile. Deși, a invocat dorința de a se concentra pe activitatea partidului la nivel central, Cosette Chichirău nu ar avea de fapt sprijinul pentru a-și asigura reconfirmarea la conducerea organizației județene.

Lupta devine tot mai crâncenă pentru controlul filialei, mai ales că nu este exclus ca tabăra PLUS să arunce în competiție propriul candidat. Pe de altă parte, potrivit ziaruldeiasi.ro, deputata nu are susținerea necesară în alegerile care se vor desfășura pe 27 iunie, iar favorit pentru preluarea conducerii județene este Ştefan Tănase, așa cum inclusiv Cosette Chichirău a admis. Dacă acesta va avea un contracandidat va veni din partea „aripei PLUS“ a partidului.

Lupta internă din USR PLUS Iași va deveni tot mai puternică, având în vedere că în următoarele săptămâni vor avea loc și alegeri pentru conducerea organizației municipale și în 70 de filiale din judeţ. Favorit pentru organizația municipală este actualul şef, deputatul Filip Havârneanu, un apropiat al lui Chichirău. Potrivit surselor, citate de presa locală îl va avea contracandidat pe Alex Vartic, din tabăra PLUS, finul deputatului Monica Berescu, co-preşedinte al filialei PLUS.

Lupta pentru controlul filialelor din Transilvania și Banat

Rămân importante filialele din Transilvania și Banat și, în principal, cele în care partidul a câștigat alegerile locale sau parlamentare.

Astfel, în filiala județeană Brașov, alegerile vor avea loc pe parcursul a două zile – 18 și 19 iunie, după cum a declarat recent președintele filialei județene a USR PLUS, Marian Spiridon. Acesta a adăugat că depunerea candidaturilor a început ieri și că este „foarte posibil” să se înscrie în cursă pentru un nou mandat la șefia filialei. Brașovul este unul dintre fiefurile USR PLUS, după ce Allen Coliban a câștigat Primăria Brașovului, iar la parlamentare formațiunea s-a clasat prima.

De altfel, și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că vizează funcția de președinte al filialei județene Timiș. Alegerile interne vor avea loc pe 4 iulie, iar actualul lider, Cristian Moș, nu va mai candida.

Am anunţat (…) colegilor din USR PLUS candidatura mea la preşedinţia filialei Timiş. (…) Acum suntem un singur partid care are datoria faţă de voi, cei care ne-aţi ales, să fim partidul care are nu doar voinţa, ci şi puterea să schimbe România în bine. Candidez pentru că o resimt ca responsabilitatea mea de a pune în slujba acestui proiect unificator toată greutatea funcţiei mele, experienţa mea de a coagula oameni şi viziunea mea europeană pentru o nouă cultură politică”, a scris Dominic Fritz, pe Facebook.

Congresul la care se va alege conducerea de la nivel central a partidului va avea loc, așa cum a fost stabilit, în luna septembrie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *