Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum arată profilul alegătorului bucureștean. Sociologul Lucian Dumitrescu: Plictisit de politică, fără ideologie, antisistem

psnews.ro

Invitat în studioul Puterea Știrilor, sociologul Lucian Dumitrescu, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a schițat profilul alegătorului bucureștean, despre care spune că „este unul mai degrabă antisistem”.

„Bucureștenii sunt foarte plictisiți de viața politică, cel puțin la nivel formal, la nivel de participare la alegeri, în ceea ce privește participările la referendumuri, că așa politică la nivel informal toată lumea face, și atunci un candidat antisistem ar fi putut să mobilizeze o masă importantă de alegători.

Încep să cred din ce în ce mai puțin în aceste decupări exacte ale publicului de stânga și a publicului de dreapta, mai ales după ce am văzut un sondaj acum o lună și jumătate în Sectorul 1 care releva faptul că aproape 43% nu au o opțiune ideologică.

Nu mai sunt nici de stânga nici de dreapta dintr-un motiv foarte simplu. Oamenii au înțeles că atât dreapta cât și stânga în România sunt foarte pragmatice, nu avem elite politice care să ardă pentru anumite valori ideologice.

Elitele din România sunt foarte pragmatice, așa au fost de la bun început, poate pe la începutul anilor 90 să fi fost niște nostalgici, niște oameni educați în valorile naționalim-comunismului, de o extremă dreaptă eventual și alții de stânga, dar în momentul de față, din punctul meu de vedere elitele din România sunt extrem de pragmatice. 

Discuțiile despre stânga și dreaptă sunt doar ca să dea identitate unor partide politice, altfel acționează ca niște filme, își prezintă candidații ca niște produse care sunt interesate doar de a ocupa funcții publice”, a afirmat sociologul la Puterea Știrilor.

De asemenea, cercetătorul spune că „acest fundal de volatilitate politică și resentiment generat de pandemie și de situația socială subsecventă e posibil ca un candidat antisistem veritabil să fi adunat suficient de multe voturi, să fi stimulat o prezență la vot foarte mare și eventual să fi câștigat”.

Tot acesta aduce în discuție situația candidatului la Primăria Capitalei, din partea PNL-USR.

„E interesant ce va face Nicușor Dan anul acesta. El a candidat de două ori nu ca reprezentant al unui partid politic ci mai degrabă ca un candidat antisistem și a strâns voturi. De data asta cu susținerea a două-trei partide mari, de fapt e interesant de văzut ce o să se întâmple” a conchis Lucian Dumitrescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *