Cum arată „revoluția lui Bolojan” din sectorul Sănătății

Sursa foto: Ministerul Sănătăţii - România

Noile schimbări vizează atât infrastructura digitală, cât și accesul la tratament, investigații și medicamente moderne.

Platformă online pentru programări medicale

Va fi creată o platformă online care va permite pacienților să-și facă programări la medic, indiferent de unitatea medicală. Spitalele și clinicile care folosesc deja sisteme de programare vor deveni interoperabile cu această platformă centralizată.

Pacienții vor primi notificări prin SMS sau e-mail despre serviciile de care au beneficiat și despre sumele decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Programul în ambulatoriul de specialitate, din spitalele publice, va fi extins până la ora 20.00 pentru ca pacienții să aibă acces la investigații precum EKG sau ecografie, de exemplu. Mai mulți pacienți vor fi tratați în unitatea sanitară unde se prezintă, fără a mai fi transferați în alte unități sanitare pentru tratament. Va crește și numărul de intervenții, de diagnosticare și de tratament efectuat în ambulatoriul de specialitate”, se arată într-o postare pe Facebook a Guvernului.

Pentru regiunile slab deservite medical sau greu accesibile, se vor înființa cabinete în regim de normă parțială. De asemenea, va fi implementat un program de mobilitate a medicilor specialiști, astfel încât aceștia să poată oferi servicii în unități unde există deficit de personal.

Persoanele cu boli acute vor beneficia anual de analize de laborator și investigații imagistice gratuite. Pentru pacienții oncologici, aceste investigații vor rămâne disponibile nelimitat, indiferent de bugetul alocat.

„Accesul la rezultatul analizelor de laborator, al investigațiilor imagistice va fi mai ușor. Imaginile obținute prin investigația CT sau RMN vor fi, obligatoriu, oferite medicului prescriptor și pacientului. Furnizorul de servicii paraclinice va trebui să ofere pacientului rezultatul investigațiilor paraclinice în maximum trei zile. Pacienții cu afecțiuni grave vor avea acces la cele mai noi medicamente, care pot să trateze sau să oprească o anumită boală. Se va facilita accesul medicamentelor pe piața din România și pe lista medicamentelor compensate și gratuite, în special a medicamentelor generice, într-o perioadă de timp comparativă cu media europeană”, se mai arată în postare.

Cardul de sănătate, valabil 10 ani

Guvernul a mai anunțat că durata valabilității cardului de sănătate se prelungește cu 10 ani.

„Va fi ajustată până la eliminare coplata pentru serviciile medicale, spitalicești în unitățile private decontate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate – programe de screening, programe de diagnostic, programe de tratament pentru pacienții cronici sau pentru cei cu patologii grele, inclusiv oncologie”, a mai transmis sursa citată.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: