Skip to content
Politică

Cum arată şpăgarul de profesie. Ce spun specialiştii

Cum arată şpăgarul de profesie. Ce spun psihoterapeuţii despre obiceiul de a lua mită pe bandă rulantă.

Există un tipar al omului „predispus” să primească „atenţii” (unele constând chiar în sume cu multe zerouri)? Doi psihoterapeuţi contactaţi de Ziare.com au oferit lămuriri în această privinţă.

Astfel, Jeni Chiriac susţine că „nu se poate face un profil al persoanelor care iau mită”. Ea a explicat că „nimeni nu se naşte primitor de mită, însă putem vorbi de un posibil comportament învăţat sau cultivat prin puterea exemplului”.

„Este necesar să înţelegem semnificaţia expresiei «prin puterea exemplului» şi să ne asumăm consecinţele unor exemple care din contra-exemplu se pot transformă în exemple «demne de urmat»”, a completat ea.

Potrivit psihoterapeutului, nu se poate face o corelaţie directă între mită şi nivelul de venituri, fiind un comportament întâlnit la diverse categorii sociale.

„Prin natua profesiei, există, însă, persoane care se pot afla/poziţiona în conjuncturi favorabile cultivării sau întăririi unui comportament posibil deja existent. Când vorbim despre asumarea unor posibile riscuri, putem vorbi şi de o plăcere în a îşi asuma aceste riscuri, din cauza dependenţei deja create”, a mai arătat Jeni Chiriac.

Dacă se doreşte încetarea unui astfel de comportament, cei în cauza pot avea în vedere majoritatea principiilor recuperării prin intermediul programului celor „12 Paşi”, a precizat psihoterapeutul, avertizând, însă, că există riscul de recidivă.

La rândul său, psihoterapeutul Iulia Florea a afirmat că „aparenţa credibilităţii vinde foarte bine «produsul mită»”.

Din punctul ei de vedere, „persoanele care sunt tentate să primească mită activează într-o funcţie de execuţie sau conducere în cadrul unor interprinderi de stat sau autorităţi publice, funcţie pentru care s-au luptat să o obţină. Ajungând în această funcţie, chiar de la început şi-au propus să-şi rotunjească veniturile prin influenţă funcţiei”.

Mai mult, susţine Iulia Florea, şpăgarii „au un comportament duplicitar”, iar „în societate vor juca rolul omului corect, cinstit şi vor blama infracţionalitatea”.

„Primesc mită cei care au uitat de unde au plecat. Vor din ce în ce mai mult, nu se mai pot opri. Au intrat într-un cerc vicios de putere, din care nu vor să iasă. Fac abuz de puterea lor”, a punctat psihoterapeutul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *