Skip to content
Politică

Cum au ajuns miliardele de euro din PNRR la pixul lui Ghinea. Pippidi: Miza este crearea unei rețele de putere care să-i controleze pe primarii PSD și PNL

Facebook/Cristian Ghinea

Președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, susține, într-un editorial pentru România Curată, că desemnarea lui Cristian Ghinea în postura de coordonator al fondurilor europene rezultate din PNNR are un singur scop, crearea unei „structuri redutabile de patronaj, mai tare decât a lui Dragnea”, prin care șefii USR îi vor putea controla pe primarii PNL și PSD din teritoriu. Miza este ”crearea acestei rețele de putere”, spune Pippidi, și nu competența lui Ghinea. De altfel, Alina Mungiu-Pippidi îl cunoaște bine pe actualul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, acesta din urmă fiind, în trecut, un colaborator al SAR.

„Cine știe cum a fost furat USR (de la Nicușor Dan, fondatorul partidului – n.r.) știe că există cineva super competent la organizat clientele, un demn urmaș al lui Dragnea, Cristi Ghinea, care a reușit să scoată de pe liste oameni aleși de useriști ca să îi pună pe ai lui fără nici o consecință. Dacă Ghinea a fost în stare să strîngă o rețea de oameni numai pe promisiuni de funcții viitoare cînd a fost la USR și să îi facă o masă de manevră imaginați-vă puțin ce poate face cu PNRR. Cîte autostrăzi o să construim sau canalizări de școli vom vedea – ce e cert e că se va crea o structură redutabilă de patronaj, mult mai tare ca a lui Dragnea pentru că are mai mulți bani și o relație mult mai bună cu serviciile secrete și organele de anchetă”, scrie președintele SAR.

Alina Mungiu-Pippidi precizează că alegerea lui Ghinea pe această poziție nu se datorează calităților manageriale ale acestuia, ci dimpotrivă, lipsei lor. Și, mai ales, a faptului că pentru această misiune – ”crearea unui rețele de putere” pentru USR – era nevoie de ”un om fără caracter”.

”Crearea acestei rețele de putere este și miza – nu există alte calități pentru care să numești în fruntea acestor bani pe cineva ca Ghinea care nu a managerizat anterior nici un program european de un milion, darămite de un miliard, decît capacitatea lui dovedită de a construi o clientelă de partid. La prima sa numire, cînd trebuie să semneze cineva programul pentru SRI și precedenta ministră avusese rezerve, mi s-a explicat de la cel mai înalt nivel al guvernului Cioloș (că eu știam că Cristi G nu știe să completeze o fișă de pontaj și nu e bun să facă o adunare în Excel) că a trebuit numit un om fără caracter, că asta cerea postul respectiv, exact acest gen de calități, sau de lipsă de calități, și asta a explicat selecția. La fel e probabil și acum – nici numirea lui Dan Barna ca supervizor, care a managerizat un singur program european, și acela de DNA, nu e prin nimic justificată decît tot prin absența unor calități. Să nu ne păcălim, în România nu se dă nici un ban fără condiții, motivul pentru care acești oameni au fost puși în fruntea banilor este să controleze pe cei care cer banii, pe primarii direct aleși, ai liberalilor ca și ai pesediștilor, și de asta sunt cine sunt”, susține Pippidi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *