Cum au ajutat Ponta și Șova Roșia Montană Gold Corporation să dea în judecată statul român

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Cum au ajutat fostul premier Victor Ponta și amicul său, Dan Șova, fost ministru al Infrastructurii, ca Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) să dea în judecată statul român, în 2015: explicațiile vin de la Cătălin Predoiu, în 2013, când acesta era lider al PDL. Sentința din procesul pe care RMGC l-a deschis statului român urmează să fie anunțată în următoarele zile sau săptămâni, dar surse oficiale au arătat că ministerul de Finanțe pregătește deja plata unor despăgubiri de minimum un miliard de dolari.

Predoiu a sugerat că, prin declarațiile făcute, Ponta și Șova au invitat compania canadiană să acționeze, indicând și valoarea despăgubirilor.

În 2014, actualul premier Marcel Ciolacu a votat împotriva proiectului de lege „privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România”. Azi, Ponta este consilierul său onorific pe probleme de comerț extern.

Cum au ajutat Ponta și Șova Roșia Montana Gold Corporation

„Am cerut premierului să nu mai pronunţe cuvântul despăgubiri. La câteva ore, compania Roşia Montană Gold Corporation a vorbit despre despăgubiri. E mai grav că ministrul Şova recidivează şi mai aruncă un colac de salvare companiei, vorbind de faptul că nu ştiu ce s-ar întâmpla dacă nu va fi adoptat proiectul”, a spus Cătălin Predoiu în septembrie 2013, la Digi 24.

Nu vorbeşti, când eşti un înalt responsabil al statului român, de posibile despăgubiri, e ca şi cum te predai. Nu cred că îi e atât de simplu companiei să înceapă un proces. Îl încurajez pe Ponta: Fii tare, nu te înmuia în şoşoni, pentru că nu e atât de complicată situaţia”, a mai spus Predoiu.

Domnul Ponta şi Şova acţionează ca nişte avocaţi ai RMGC. Înţeleg că sunt nişte dedesubturi contractuale, dar unele lucruri trebuie spuse. Puterea de negociere a statului român este subminată”, a afirmat Cătălin Predoiu la Adevărul, în octombrie 2013.

Ponta, despre RMGC: „Ei au îndeplinit toate condiţiile cerute de lege”

Predoiu se referea, probabil, la o declarație din septembrie 2013 a lui Ponta:

Ei au îndeplinit toate condiţiile cerute de lege. Tocmai pentru că am considerat că nu e bine să fac acest lucru, am trimis legea în Parlament ca să fie o dezbatere reală. Asta e situaţia şi din acest motiv dacă nu făceam absolut nimic urma să plătesc nu ştiu câte miliarde despăgubiri firmei respective”.

Ministrul Dan Șova declara, în 12 septembrie, că, în cazul în care proiectul Roșia Montană nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretenții la despăgubiri de 2 miliarde de dolari, care înseamnă 550 milioane dolari cheltuieli pe investiții realizate și 1,5 miliarde profitul estimat.

Ponta a confirmat aceste cifre într-o conferință de presă la Guvern, in 12 septembrie 2013, când a spus:

„Guvernul se va apăra, însă am fost întrebat, repet, pe bună dreptate, de unde sunt aceste cifre. Vi le punem la dispoziţie, şi, în mod sigur, vom încerca să ne apărăm în faţa instanţelor internaţionale, pentru a nu plăti aceste despăgubiri, dar există un potenţial pericol”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL