Cum au contribuit USR și REPER la creșterea consumului de droguri

Dacian Cioloș
Sursa foto: INQUAM / GEORGE CĂLIN

Fenomenul drogurilor face tot mai multe victime în România, iar partidul lui Dacian Cioloș insistă cu legalizarea drogurilor. Cazul din 2 Mai ne arată că victimele drogurilor nu sunt doar consumatorii, ci și multe persoane nevinovate care pot fi ucise de consumatori.

Vlad Pascu, un șofer în vârstă de 19 ani, aflat sub influența drogurilor, a lovit cu mașina un grup de 8 tineri, provocând moartea a două persoane. Consumatorul de droguri era deja cunoscut Poliției și justiției, după ce în trecut a avut dosar penal pentru droguri. Magistrații au decis să-l lase liber, fiind oricum minor la vremea respectivă. Cu câteva ore înainte de incident, Vlad Pascu fusese deja oprit de Poliție și forțele de ordine găsiseră droguri în autoturismul acestuia. Totuși, polițiștii l-au lăsat să plece și la scurt timp a lovit un grup de persoane.

USR și REPER, tentative pentru legalizarea drogurilor

USR-iștii și partidul lui Cioloș încearcă să arunce vina pe Ministerul Afacerilor Interne, însă aceste două partide au dus, în ultimii ani, o întreagă campanie pentru promovarea drogurilor. În 2023, s-a ajuns în situația în care REPER, partidul lui Cioloș, a prezentat un proiect de lege pentru legalizarea consumului de canabis.

„Este demonstrat faptul că pedepsele penale pentru persoanele care posedă canabis pentru consum personal nu previn și nu descurajează consumul de droguri. (…) Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame (…)”, spuneau deputații REPER când au prezentat proiectul de lege.

În 2019, inclusiv USR a încercat un proiect de lege pentru legalizarea consumului de droguri. Florina Presadă, senatoare între 2016 și 2020, anunța că va depune un proiect de lege în acest sens. Dan Barna, președintele USR în 2019, se declara de acord cu legalizarea consumului:

„Aceasta este și poziția noastră: soluția nu este în incriminarea sau creșterea pedpeselor în zona de consum pentru că nu aia e problema reală”.

Barna considera că propunerea senatoarei Presadă era „în logica pe care am exprimat-o și eu”.

REPER-ul lui Cioloș a mers chiar mai departe și a făcut reclamă drogurilor la festivalul Saga, unde în 2022 un tânăr a murit în urma consumului de droguri. REPER a mers la Saga, în acest an, cu un mesaj pro-droguri: „3 grame legal”. Acest lucru nu a făcut decât să transmită ideea că nu ar fi nicio problemă un consum de 3 grame și tinerii ar trebui lăsați liberi să consume droguri.

„Dacă ați fost la Saga, înseamnă că i-ați văzut pe colegii mei promovând proiectul 3 grame. Adică proiectul nostru de lege care dezincriminează posesia de canabis pentru consum propriu până la 3 grame”, preciza Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER.

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

USR și REPER atacă MAI

Deși au promovat drogurile și i-au încurajat pe tineri să consume 3 grame, acum USR și REPER atacă Ministerul Afacerilor Interne pentru cazul din 2 Mai.

Ramona Strugariu, co-președinte REPER, se arată indignată de cazul din 2 Mai, dar ea militează în continuare pentru eliminarea pedepselor pentru consumatorii de droguri.

„Pe de altă parte, pedepsele fără măsuri de acompaniament pentru consumatori şi categorii vulnerabile, precum şi centre pentru tratarea adicțiilor, care țin de o politică solidă de sănătate publică, nu rezolvă nimic”, scrie Strugariu pe rețelele de socializare.

REPER nu renunță la proiectul său nici măcar acum când consumatorii de droguri ucid persoane nevinovate. REPER rămâne aproape de consumatorii de droguri și îi apără de pedepse. Ramona Strugariu vrea controale în Poliția Română, deși tot ea susține că nu ar trebui pedepsiți consumatorii de droguri.

Cătălin Drulă a ieșit și el la atac împotriva MAI, deși partidul său voia să ajute consumatorii de droguri.

„Pe premierul PSD nu îl interesează dezastrul de la MAI?”, scrie Drulă.

Canabisul, poartă spre cocaină și heroină

Vlad Pascu a consumat 3 tipuri de droguri înainte să-i omoare pe cei doi tineri din 2 Mai. Pascu era un mare consumator de cocaină, după cum o arată și video-urile online. Dar acesta n-a început consumul direct cu cocaină, ci a început la 13 ani cu canabis, când a fost prins de polițiști și s-a ales cu dosar penal. Ulterior, când canabisul nu a mai fost suficient pentru dependența de droguri, acesta a trecut la cocaină, amfetamină și alte substanțe ilegale.

Robert DuPont, primul director al Institutului SUA pentru Abuzul de Droguri, precizează că poarta spre drogurile de mare risc sunt chiar drogurile ușoare care trec neobservate în societate. Acesta arată în lucrările sale că mulți consumatori de heroină sau cocaină au început în adolescență cu consumul de canabis și alcool, iar ulterior au trecut la droguri de mare risc.

„Consumul de marijuana este corelat pozitiv cu consumul de alcool și țigări, precum și cu drogurile ilegale precum cocaină și metamfetamină. (…) Oamenii care sunt dependenți de marijuana au șanse de trei ori mai mari să fie dependenți de heroină. Legalizarea marijuanei crește disponibilitatea drogului și acceptabilitatea utilizării acestuia”, spune Robert DuPont, unul dintre cei mai mari specialiști anti-drog.

În concluzie, acțiunile USR și REPER din ultimii ani și tentativele lor de a legaliza consumul de canabis nu au făcut decât să încurajeze consumul, să transforme consumul de canabis în ceva „cool”, într-un stil de distracție, după cum arată DuPont. Legalizarea consumului de droguri duce doar la creșterea consumului, așa cum s-a întâmplat în țări precum Spania sau Olanda, care în ultimii ani au devenit narco-state, cu peste 20% din populație aflată sub influența canabisului, potrivit datelor UNODC.

Țări precum Spania și Olanda, unde consumul de canabis este total liber și fără nicio pedeapsă, au și cel mai mare consum, iar în ultimul deceniu consumul este în creștere, afectându-i mai ales pe tineri, arată graficul de mai jos.

Sursa: UNODC
Sursa: UNODC

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: