Skip to content
Opinii & Analize

Cum au evoluat partidele în sondajele de opinie în ultimele luni. PNL și Pro România, marile surprize

Ordinea.RO

Anul acesta sondajele de opinie ne-au adus o serie de surprize în ceea ce privește intențiile de vot ale cetățenilor. Am văzut partide crescând la cote nemaivăzute în ultimii ani, doar pentru a coborî ulterior zeci de procente. Pandemia de coronavirus a reprezentat o situație excepțională cu care s-a confruntat societatea din România, prin urmare izolarea, măsurile restrictive și constrângerile asupra libertăților cetățenești au cântărit semnificativ în intenția de vot a românilor.

PNL

Sondajele din iarnă îi dădeau pe liberali drept favoriți net la alegerile parlamentare și locale. La vremea respectivă PNL era creditat cu 47,4% în intenția de vot a românilor, un scor nemaivăzut până atunci de liberali. În martie însă, PNL pierdea deja 7 procente. Potrivit unui sondaj IMAS publicat la vremea respectivă, 40,7% din totalul celor care ar merge la vot spuneau că ar vota cu PNL. Problemele guvernării și criza socio-economică cauzată de pandemia de coronavirus care a dus la un șomaj pe scară largă s-au materializat treptat în scăderea intenției de vot. Un sondaj IMAS din aprilie arăta că liberalii scăzuseră deja 14 procente față de datele din iarnă, fiind cotați la 33% din intențiile de vot, în plină pandemie de coronavirus. În luna mai a urmat o ușoară creștere pentru liberali, pe fondul gestionării crizei coronavirusului care afectase deja tot globul. Un sondaj INSCOP îi cota pe liberali la 38,5 procente. La sfârșitul lunii mai, PNL cobora din nou într-un sondaj IMAS la 32,6 procente, stabilizându-se însă în jurul acestui procent. Ultimul sondaj IMAS publicat chiar astăzi arată o ușoară creștere de 0,4 procente a PNL până la 33% în intenția de vot.

Per total însă, putem spune că din iarnă până în prezent liberalii au pierdut 14,4 procente în intenția de vot.

PSD

Sondajul din iarnă îi clasa pe social-democrați la 20,6 procente în intenția de vot a electoratului, unul dintre cele mai slabe scoruri înregistrate vreodată de PSD. Din punct de vedere politic, acesta era momentul în care PNL, aflându-se la peste 20 de procente în fața PSD forța declanșarea alegerilor anticipate, având șanse să schimbe drastic configurația puterii în noul Parlament. Treptat, pe seama crizei declanșate de pandemia de coronavirus, lucrurile s-au mai echilibrat, liberali pierzând procente, iar social-democrați urcând ușor în sondaje. În martie, PSD urca la 25,8%, câștigând 5,2 procente. În aprilie, PSD era la 23,9 procente, iar în luna mai, social-democrații ajungeau din nou în jurul cifrei din martie, înregistrând 25,8% în sondajul INSCOP. Sondajul IMAS din luna mai îi dădea pe social-democrați la 23 de procente în intențiile de vot. Ultimul sondaj IMAS publicat astăzi îi plasează pe social-democrați la 21,9%, în ușoară scădere față de luna mai.

Per total însă, PSD a urcat cu 1,3% în intenția de vot față de scorurile din iarnă.

USR-PLUS

USR-PLUS era și el pe val în iarnă. Separat, partidul lui Barna era clasat la 12,4% în intenția de vot, iar cel al lui Cioloș la 3,4 procente, cumulând 15,8% în intenția de vot, la numai 4,8 procente în spatele PSD. La barometrul din martie, USR pierdea însă 2,4 procente, fiind creditat cu 10% în intenția de vot. În aprilie USR creștea din nou la 12,4%, iar PLUS la 5 procente, cumulând 17,4% din intenția de vot a alegătorilor. Sondajul INSCOP din luna mai arăta o nouă scădere a USR la 10,2%, iar sondajul IMAS din aceeași lună plasa partidul lui Barna la 11,6%, în timp ce PLUS se menținea la 5,1%. Ultimul sondaj IMAS arată o ușoară creștere din nou în jurul procentului de 12%. Astfel partidul lui Barna ajunge acum la 12,3%, iar PLUS la 5,8 procente, cumulând împreună 18,1%.

USR a fluctuat ușor în intenția de vot a românilor din iarnă până în prezent. Per total însă partidul lui Barna s-a menținut între 10 și 12 procente. Același lucru poate fi spus și despre PLUS, acesta menținându-se în jurul cifrei de 5%.

PMP, ALDE, Pro România, UDMR

PMP a înregistrat cel mai dezastruos scor în iarnă, atunci când sondajele arătau că partidul lui Tomac are doar 1,8 procente în intenția de vot a românilor. Barometrul din martie dădea PMP la 3,6%, iar sondajul IMAS din aprilie arăta că partidul lui Tomac nu prinde în continuare pragul necesar intrării în Parlament, fiind cotat cu 3,4% în intenția de vot. Nici în luna mai lucrurile nu s-au îmbunătățit, sondajul INSCOP arăta că PMP se afla tot sub prag, la 3,5%, iar sondajul IMAS îl dădea la 3,7%. Ultimul sondaj IMAS apropie PMP-ul de pragul electoral, însă el rămâne în afara Parlamentului, fiind cotat cu 4,7% în intenția de vot.

ALDE avea 3,2% în sondajul din iarnă. La barometrul din martie, partidul lui Tăriceanu urca la 4,3 procente. Sondajul IMAS din aprilie mai adăuga 0,1% în dreptul lui ALDE, ducând partidul la 4,4 procente. Luna mai a dus la o nouă scădere în sondajele de opinie, INSCOP plasând ALDE la 3,6%, iar IMAS la 4,2%. Ultimul sondaj IMAS arată că ALDE nu prinde în continuare pragul electoral, fiind plasat la 3,7% în intenția de vot.

UDMR avea 4,7% în iarnă, iar la barometrul din martie scădea ușor la 4,4 procente. Sondajul IMAS din aprilie arăta că UDMR intră în Parlamentul României cu 5,5%, iar în luna mai, potrivit sondajului INSCOP, UDMR urca la 6 procente în intenția de vot. Sondajul IMAS îi credita cu mai puțin pe cei de la UDMR – 5,1%, dar în orice caz, tot peste pragul de intrare în Parlament. Ultimul sondaj IMAS arată însă o scădere dramatică a UDMR la 3,4%.

Așa cum arată datele din ultimul sondaj de opinie PMP, ALDE și UDMR nu prind loc în Parlamentul României. UDMR a fost singurul partid care din iarnă și până acum a înregistrat și scoruri care îi permiteau prezența în Parlament, așadar nu ar fi exclus ca la viitoarele sondaje să vedem UDMR din nou la un scor de peste 5 procente.

Cazul interesant îl constituie Pro România. Partidul lui Ponta înregistra în iarnă un scor dezastruos, fiind clasat cu 3,8% în intenția de vot. Barometrul din martie arăta că Pro România crescuse ușor la 4,6%, dar era în continuare în afara Parlamentului. Sondajul IMAS din luna aprilie prova însă o schimbare radicală, partidul lui Ponta ajungând la 8 procente, o creștere rapidă de 3,4%. În mai INSCOP arăta că Pro România ajunsese deja la 9,4%, iar sondajul IMAS îi dădea chiar mai mult partidului condus de Victor Ponta – 11,2%. Ultimul sondaj IMAS arată că Pro România s-a stabilizat în jurul acestui procent, fiind creditat tot cu 11,2% în intenția de vot a românilor. Per total însă, Pro România a înregistrat o creștere spectaculoasă de la 3,8% la 11,2% din iarnă și până acum – 7,4 procente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *