Skip to content
Politică

Cum au mințit sondajele înainte de europarlamentare: PSD bătea tot, iar ALDE trecea pragul fluierând

Ordinea.RO

Singurele două institute de sondare care au fost acreditate de Biroul Electoral Central pentru a efectua exit poll-urile la europarlamentare au fost CURS și AVANGARDE. Tot ele au scos pe piață, cu doar o lună înainte de alegeri, sondaje care au fost aprig dezbătute la televiziuni. Pe baza lor s-au făcut calcule, s-au imaginat alianțe, iar unii dintre candidați, dați de CURS și AVANGARDE deja câștigători, începuseră să-și caute apartamente de închiriat la Bruxelles și Strasbourg.

Este important de menționat că cele două institute de sondare sunt considerate apropiate de PSD. CURS este legat de Iosif Buble, fost ziarist la Antena 3 și soț al deputatului PSD Adriana Tușa, iar AVANGARDE de Marius Pieleanu, ”sociologul de casă” al social-democraților și invitat constant la Antena 3, unde dezbate și combate ”statul paralel”.

Astfel, ultimul sondaj CURS, realizat în perioada 5 – 28 aprilie 2019, deci foarte aproape de momentul alegerilor, vedea un PSD câștigător la pas, cu 32%, urmat de PNL (25%) și de Alianța USR-PLUS, cu doar 12%. De asemenea, ALDE trecea pragul lejer, cu 10%, iar UDMR, PMP și Pro România se zbăteau la 5%.

Cifrele lui Pieleanu

AVANGARDE, pe de altă parte, deși dădea și el PSD câștigător detașat, cu 33%, vedea Alianța USR-PLUS la 21%, un rezultat mult mai apropiat decât cel real. ALDE trecea, de asemenea, pragul, iar Pro România și PMP, nu.

Rezultatul preconizat de AVANGARDE pentru USR-PLUS a stârnit reacții critice din PSD. Ioan Mircea Paşcu, de pildă, a ironizat sondajul la Antena 3: ”Văd că profesorul Pieleanu dă USR + Cioloş că ar avea, nici mai mult, nici mai puţin decât… 21% în preferinţele de vot ale românilor. (…) Hai, domnu’ Pieleanu, fii generos, că nu dai de la matale, spune 25-27%, să nu fie păcat de eforturile băieţilor ăstora…”.

Drept urmare, AVANGARDE a revenit la Antena 3 cu un sondaj mai pe placul social-democraților, cu PSD la 34 de procente, PNL (24%), iar USR-PLUS la 13 procente (unde USR ar obţine 10 procente, iar partidul lui Dacian Cioloş nu ar trece, de fapt, pragul electoral, obţinând doar 3 procente).

În ambele situații, marja de eroare era cuprinsă între 2,5 și 3%, iar sondajele aveau acoperire națională.

Șocul realității

A venit și ziua alegerilor, 26 mai, iar rezultatele finale ”le-au dat cu realitatea în cap” celor două institute de sondare. Nu numai că PSD n-a ieșit pe primul loc, dar îl putea pierde foarte ușor și pe al doilea, iar ALDE, partidul condus de ”prezidențiabilul” Călin Popescu Tăriceanu, abia a reușit un scor ridicol de doar 4%.

Astfel, rezultatele finale oficiale ale alegerilor europarlamentare 2019 au arătat că PNL este câștigătorul detașat, cu 27% din voturi. Pe locul al doilea s-a situat PSD, cu 22,5%, urmat foarte aproape de Alianța 2020 USR-PLUS, cu 22,4%. Practic, 13.000 de voturi au făcut diferența între PSD și USR-PLUS, iar specialiștii sunt de părere că dacă n-ar fi fost o proastă organizare a votului în diaspora, USR-PLUS ar fi avut un procentaj mai bun.

Partidul lui Victor Ponta, Pro România, a luat 6,6% din voturi, situându-se pe locul 4, iar pe locul 5, PMP, cu 5,7%.

Confruntate cu cifrele reale la ieșirea de la urne, cele două insitute de sondare au publicat, totuși, date mai apropiate de rezultatul final, dar tot cu PSD pe primul loc: PSD (25,7%), PNL (25,7%), USR-PLUS (23,9%), ALDE (4,7%), Pro România (5,7%), UDMR (5,4%), PMP (5,2%).

Contactat de PSnews, sociologul Mircea Kivu a declarat că așteaptă încă o explicație publică de la cele două institute de sondare. ”Diferența dintre rezultatele de la urne și cele avansate în sondaje este atât de mare încât necesită o explicație publică”, a spus Mirea Kivu.

Și în București tot PSD lua caimacul

În Capitală, previziunile sociologice au fost și mai departe de realitate. Astfel, potrivit unui sondaj CURS, realizat cu o lună înainte de alegeri, PSD ar fi câștigat Bucureștiul cu 27%, pe 2 ar fi ieșit Alianța USR-PLUS (21%), iar pe 3, PNL, cu 19%. ALDE, în schimb, s-ar fi bazat pe 17% din electorat, abordând fără emoții europarlamentarele.

Rezultatele finale, însă, au arătat o Alianță USR-PLUS câștigând detașat Capitală, cu 40,63%, urmată de un PSD mult mai firav decât îl arătau sondajele, cu 16,68%. PNL, pe de altă parte, a ocupat un rușinos loc 3 aici, cu 15,76%, deși a câștigat alegerile la nivel național.

Ce ne așteaptă la prezidențiale, în viziunea CURS

Cât despre viitoarele alegeri prezidențiale, sondajul CURS din martie 2019 o așează pe Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, pe locul 1 în topul încrederii (48%) și pe actualul președinte Klaus Iohannnis pe locul 2 (42%).
Următorii pe listă ar fi Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, amândoi cu 39%. În sondajul CURS, până și proaspătul deținut Liviu Dragnea stă bine la capitolul încredere, cu 25%, dar nu atât de bine precum Lia Olguța Vasilescu (34%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *