Skip to content
Politică

Cum au rămas firmele de casă din perioada Mazăre la butoanele sistemului de sifonare a banilor publici și în mandatul lui Decebal Făgădău DOCUMENT

Antena 3

În cei peste cinci ani la Primăria Constanța ca primar interimar și apoi ca primar ales, Decebal Făgădău a încercat să convingă că acționează independent de interesele fostului edil. Realitatea este că afacerile începute pe timpul lui Radu Mazăre sunt protejate în continuare de Făgădău. Iată un studiu de caz.

Făgădău a instituit un sistem de plată a parcării exclusiv prin SMS, ca în Occident. Numai că locuitorii municipiului nu au nivelul de trai al occidentalilor, așa că Tribunalul Constanța a anulat, pe 25 martie 2020, regulamentul primăriei, motivând că plata prin SMS presupune „în mod obligatoriu deţinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS“. După decizia judecătorilor a urmat un vid, timp în care Primăria nu a mai încasat nimic. De dragul imaginii electorale și acuzat că pierde bani, în iulie Făgădău păpușează CL-ul să voteze vechiul regulament cu un …amendament – posibilitatea de a plăti parcarea cu cardul. 

Acuzat că Primăria pe care o conduce ar fi de vină pentru problema neplății parcărilor, Decebal Făgădău aruncă pisica – de vină este Confort Urban, compania responsabilă cu colectarea sumelor pentru serviciul de parcare. De fapt, Făgădău își dă singur peste degete – cine este Confort Urban? O regie în subordinea Primăriei. Mai mult, regia este alimentată cu bani publici pentru asfaltări, re-asfaltări, marcaje și borduri. Ca mai toate firmele abonate la fonduri publice, pentru tot ce face cere preț dublu.

Afacerea cu parcări și borduri – cine sifonează banii 

„Tăticul” afacerilor pe bani publici a fost Farcaș Viorel Cristinel, fost director al Confort Urban din 2011 până în 2016, adică în perioada de glorie a încarceratului Radu Mazăre. În 2016 i s-a înfundat – Farcaș a intrat în vizorul DNA pentru atribuirea fără licitație publică a două contracte. Procurorii au calculat prejudiciul adus regiei în mandatul său  la aproape 18 milioane de lei. 

Dat fiind că nu mai putea defila cu Farcaș, Făgădău i-a adus în prim plan pe soții Picoiu, prin cele două firme pe care le dețineau, cei doi moșteniseră încă din perioada Mazăre (și cu Făgădău viceprimar) o mare parte din afacerea cu parcări și borduri. Pe scurt, în 2013, cinci parcări publice din zone foarte aglomerate ale stațiunii Mamaia au trecut din administrarea societății Confort Urban în administrarea unei societăți cvasinecunoscute la acel moment – Pico Rent SRL, aparținând soților Valentin și Cristiana Picoiu. Legătura dintre familia Picoiu și Cristinel Farcaș a fost devoalată involuntar chiar de personajele principale – în presa constănțeană au apărut poze postate pe Facebook din care reieșea că Cristiana Picoiu era prietenă foarte bună cu soția lui Farcaș.

De unde era cvasifalimentară, Pico Rent (avea ca obiect principal de activitate lucrări de instalații electrice) din 2013 veniturile au decolat – potrivit datelor de la Registrul Comerțului de la 138.120 de lei în 2012 la peste 1 milion de lei, iar până în 2019 nu a mai coborât sub pragul de trei milioane lei. 

… încă un etaj. De la Făgădău

Având de acum venituri constante din administrarea parcărilor, familia Picoiu și-a dezvoltat în ultimii ani și alte afaceri. În mandatul de primar al lui Decebal Făgădău, adică în decembrie 2017, Valentin Picoiu, în calitate de acționar al societății Oxfix Market, solicita Primăriei Constanța (cererea 89.584) cumpărarea unei suprafețe de teren de 149 mp în Stațiunea Mamai (zona Tabără Nord). După mai bine de un an,  Făgădău îi aprobă cererea și scoate la vânzare suprafața solicitată

Iar în plină coronacriză, 27 mai 2020, familia Picoiu a mai primit un cadou – Primăria a emis un certificat de urbanism (nr. 1.765) prin care se aprobă supraetajarea cu un nivel pentru două imobile situate în Mamaia (zona Estival). Proprietarul este aceeași firmă – Osfix Market.

Lucrurile s-au așezat și pentru Cristinel Farcaș. Spre deosebire de Mazăre care mai are de ispășit ceva ani de închisoare, Farcaș a picat tot în picioare și din noiembrie 2019, a primit o sinecură în cadrul Administrației Porturilor Maritime Constanța (APMC) de unde coordonează …lucrările de asfaltare. Pentru că PSD își protejează oamenii, mai ales pe cei penali. 

 

1 comentariu la “Cum au rămas firmele de casă din perioada Mazăre la butoanele sistemului de sifonare a banilor publici și în mandatul lui Decebal Făgădău DOCUMENT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *