Skip to content
Internațional Republica Moldova

Cum au schimbat rețelele sociale politica americană. Sociologul Remus Ștefureac: Oamenii se implică direct în dezbatere, iar intensitatea diviziunilor pare mai mare

psnews.ro

Remus Ștefureac, președintele INSCOP și fost diplomat la Ambasada României la Washington în perioada 2015-2019, a comentat, într-un interviu pentru RFI, tensiunile dintre republicani și democrați înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020.

Sociologul consideră că vechiul conflict dintre cele două mari partide americane doar pare mai intens acum, pentru că, în lipsa unor moderatori profesioniști, este mult mai vizibil pe rețelele sociale. În esență, însă, ”fondul diviziunilor din politica americană este același”, susține fostul diplomat.

”În primul rând, trebuie să plecăm de la premisa că sistemul din SUA este unul bipartizan, cu două partide mari, și atunci, inevitabil, opinia publică, electoratul se împarte în două tabere foarte mari, care la rândul lor sunt împărțite.

(…) Aș spune că diviziunile din politica americană sunt vechi, sunt cam aceleași, sigur, actorii sunt alții și poate tușele sunt puțin diferite. Mai mult decât atât, față de acum 20-30 de ani, discursul politic este astăzi amplificat foarte mult de tehnologiile moderne, de rețelele de socializare, nu mai există acei factori de mediere reprezentați de lideri de opinie, de jurnaliști, de analiști.

Oamenii comentează direct, se implică direct, social media permite fiecărui cetățean să fie prezent personal și direct în dezbatere, prin urmare intensitatea diviziunilor pare mai mare, dar numai din acest motiv tehnic. În realitate, fondul diviziunilor din politica americană e același”, a declarat Remus Ștefureac, la RFI.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *