Skip to content
Europa

Cum cenzurează presa de stat din Ungaria știrile despre Greta Thunberg sau despre ONG-uri care apără drepturile omului

B1

Șefii din presa maghiară de stat le-au transmis angajaților că au nevoie de aprobare pentru a relata despre subiecte ca Greta Thunberg sau politicile UE și au interzis publicarea de articole despre principalele organizații care apără drepturile omului, se arată într-o serie de email-uri interne obținute de Politico.

Editorii angajați în presa de stat au primit liste cu subiecte sensibile, iar orice abordare a acestora necesită trimiterea articolelor către superiori pentru a obține aprobere, mai rezultă din corespondența internă. În cazul Thunberg, activista suedeză de mediu, jurnaliștilor li s-a spus că au nevoie de permisiune chiar înainte de a începe să scrie, se mai arată în mail-urile interne citate de Politico.

Jurnaliștii nu cunosc cine este cel care dă undă verde publicării articolelor sensibile, a declarat un angajat în cadrul presei de stat maghiare, care a vorbit în condiții de anonimat de teama represaliilor. Când un articol este respins de către decidenți anonimi, senior-editorii vorbesc despre faptul că articolul ”a căzut în bătălie”, a mai declarat sursa pentru Politico.

În prezent, este declanșată procedura prevăzută de articolul 7 din tratatul Uniunii, care este declanșată atunci când valori fundamentale se consideră că sunt în pericol de a fi încălcate. Parlamentul European a lansat procedura în 2018, invocând între altere faptul că libertatea presei reprezintă una dintre numeroasele motive de îngrijorare în Ungaria. Guvernul condus de premierul Viktor Orban a respins aceste acuzații.

Capturi de ecran cu mail-urile interne conținând instrucțiuni către angajații în presa de stat din Ungaria, toate fiind din a doua jumătate a anului 2019, au fost transmise de o sursă anonimă către Politico. Angajați din cadrul presei de stat au confirmat autenticitatea lor.

Email-urile au fost trimise de la seniori editori care lucrează pentru o organizație având responsabilități privind media de stat precum agenția de știri MTI precum și multiple televiziuni și stații de radio. Emailurile par să se concentreze în mod special pe fluxurile de știri de pe agenții.

O listă a subiectelor politice care reclamă aprobare specială pentru publicare include teme ca ”migrația, terorismul în Europa, Bruxelles, chestiuni legate de biserică precum și subiecte legate de alegerile parlamentare, prezidențiale și locale în statele UE”, o categorie care acoperă statele UE și câteva state învecinate, potrivit unui email din luna octombrie semnat de senior editorul Sándor Végh.

Politico dezvăluie că uneori sunt transmise instrucțiuni ah-hoc către angajați. Vara trecută, un alt senior editor, Sándor Ráthy, a transmis un scurt email cu subiectul ”greta”.

”Înainte de a scrie articole despre Greta Thunberg, angajații trebuie să ia aprobare de la biroul redactorului șef”, a scris acesta. Email-ul a fost transmis pe data de 14 august, ziua în care activista de mediu a călătorit cu vaporul din Marea Britanie în New York pentru a vorbi la ONU. Agenția de știri nu a publicat știri despre călătoria Gretei Thunberg, potrivit articolelor păstrate în baza de date.

Email-urile confirmă de asemenea relatările apărute în cotidianul Népszava referitoare la un ordin explicit care ar fi fost transmis angajaților din presa de stat prin care li se cerea să nu menționeze Amnesty International și Human Rights Watch în articolele lor.

”Am fost informat de (șeful departamentului externe din televiziunea de stat) Balázs Bende că nu vom pubica materialele Human Rights Watch și Amnesty Internațional.

Cu o zi înainte, Amnesty International Ungaria organizase o demonstrație împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan care vizita Ungaria. Cu câteva ore înainte de trimiterea mail-ului, Human Rights Watch publicase o înregistrare video cu ceea ce organizația susținea că ar reprezenta respingerea ilegală a unor migranți din Croația în  Bosnia. Acest subiect este sensibil în Ungaria, unde ONG-urile au exprimat îngrijorări referitoare la respingerea ilegală și uneori violentă a migranților de către poliția ungară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *