Skip to content
Politică

Cum dă Ponta șah PNL-ului chiar înainte de moțiune

PNL a anunțat în primă fază că moțiunea de cenzură va fi cu privire la votul din diaspora. Cu mic, cu mare liberalii făceau dreptate românilor din străinătate prin depunerea unei moțiuni de cenzură, ironic, pe un subiect asupra cărora chiar ei s-au pronuțat împotrivă în decembrie 2014.

Probabil realizând gafele făcute cu o moțiune pe un subiect precum votul din diaspora, care era de competenta Parlamentului, PNL-iștii au plusat cu un altul – amânarea alegerilor parțiale. Aceștia deveneau avocații românilor care nu aveau primari sau președinți de Consiliu Județean. Din nou, subiectul a fost de la început unul neinspirat.

De ce? În primul rând, se afla în dezbatere proiectul de modificare a legii alegerilor locale. Acest proiect a trecut de Parlament, a fost promulgat, ceea ce face ca alegerile să se desfășoare după noua legislație. În schimb, dacă aveam alegeri între timp, ele erau organizate după vechea lege, ceea ce ar fi însemnat că președintele de CJ era ales de către cetățeni, lucru cu care nu erau de acord nici măcar liberalii.

Doi la mână, PNL nu a luat în considerare faptul că Guvernul ar putea să pună în aplicarea noua lege în timp ce ei depun moțiunea. Iar acest lucru s-a întâmplat, Victor Ponta și coaliția aflată la putere dându-le șah liberalilor.

Astfel, Consiliul Judetean (CJ) Cluj are, incepand de miercuri, un nou presedinte, pe liberalul Mihai Seplecan, care a preluat functia de la vicepresedintele cu atributii de presedinte, Vakar Istvan (UDMR), fostul presedinte ales, Horea Uioreanu (PNL), fiind arestat pentru coruptie in urma cu un an.

Mihai Seplecan a fost ales in functia de presedinte de consilierii judeteni, potrivit noii legi privind alegerile locale, si-si va exercita mandatul cu puteri depline, fara sa-i fie doar delegate atributiile de presedinte.

Alegerea unui nou presedinte la CJ Cluj creaza un precedent, deoarece este primul caz in care este ales un lider al unei autoritati publice pe baza noii legi privind alegerile locale. Astfel, in cazul Consiliilor Judetene se pot solutiona problemele acolo unde acestea exista.

Prin alegerea presedintelui CJ Cluj se arata ca in perioada urmatoare ar putea fi rezolvata si aceasta problema. Astfel, PNL rămâne cu câteva ora înainte de moțiunea de cenzură fără cele două subiecte: votul prin corespondență și alegerile parțiale.

Acum, întrebarea este următoarea: cine ar putea să voteze o moțiune care nu are nici măcar o temă palpabilă?

3 comentarii la “Cum dă Ponta șah PNL-ului chiar înainte de moțiune

  1. PNL-ul a vrut neaparat sa depuna o motiune; nu s-a mai gandit la altceva. Tema? Ce tema? Orice, numai motiune sa fie. Nu vedeti ca nici nu au citit-o?

  2. „Cine ar putea să voteze o moțiune care nu are nici măcar o temă palpabilă?” Cum cine? Persoane responsabile, precum Alinutza Gorghiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *