Skip to content
Politică

Cum diferă scorurile candidaţilor în exit-poll-urile partidelor. Vedeţi aici rezultatele comparative de astăzi

În ziua votului, partidele nu mai pot veni cu mesaje clasice de susţinere a candidaţilor, dar comunică în continuare cu electoratul lor. Încercând să-şi mobilizeze votanţii, formaţiunile politice vin cu variante proprii de exit-poll-uri, fiecare mare partid având un institut de sondare “de casă” cu care lucrează.

Deloc surprinzător, fiecare candidat stă cel mai bine în sondajul propriului partid şi cel mai prost în sondajul adversarilor. Până la ora 16, fiecare partid a dat propria variantă de rezultat al alegerilor.

De exemplu, în exit-poll-ul PSD, Victor Ponta are 39%, la fel ca în sondajul PLR, în timp ce exit-poll-ul ACL îl dă pe candidatul PSD la 37%.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, figurează în exit-poll-ul popriei formaţiuni cu 31%, în timp ce în estimările PSD are 29%, iar în măsurătorile PLR 28%.

Deşi cifrele diferă, rezultatele din exit-poll-urile partidelor au totuşi un element comun: toate confirmă faptul că Victor Ponta şi Klaus Iohannis se vor situa pe primele două locuri. În ceea ce priveşte locul al treilea, nu mai există consens.

În sondajul PLR, ocupantul locului al treilea este Călin Popescu Tăriceanu, cu 9%, care ocupă locul al patrulea în sondajul PSD, cu 7%. Sondajul ACL îl plasează pe preşedintele Senatului tot pe locul al patrulea, însă doar cu 5%.

Merită remarcat faptul că atât în sondajele PSD, cât şi în cele ale ACL, Monica Macovei figurează pe locul al treilea: 9% în măsurătoarea ACL, respectiv 8% în cea a PSD. Totuşi, estimările PLR o plasează pe aceasta doar pe locul al cincilea, cu 5%.

În cazul Elenei Udrea, ea este cotată în toate exit-poll-urile cu a patra sau a cincea şansă. Sondajele PSD o plasează pe locul al cincilea, cu 4%. Tot pe al cincilea loc figurează şi în sondajele ACL, dar cu 5%. În măsurătorile PLR, Elena Udrea are 6% şi figurează pe al patrulea loc.

tabel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *