Skip to content
Politică

Cum era să ajungă Cioloș șef la PNL și cine conduce, de fapt, USRPLUS. Silviu Mănăstire: Să înțeleagă și poporul pluserist în ce film joacă

Jurnalistul Silviu Mănăstire dezvăluie că, în 2016, după un an la Palatul Victoria, Dacian Cioloș oscila între a prelua USR de la Nicușor Dan, la invitația lui Cristian Ghinea, sau chiar PNL, împreună cu Ilie Bolojan. Potrivit jurnalistului, Cioloș n-a mai ajuns la liberali pentru că nu l-a vrut președintele Klaus Iohannis, și nici șef la USR pentru că s-a sucit Ghinea, care a preferat „marioneta” Dan Barna. Motivul real pentru care Cristian Ghinea îl susține și acum pe Dan Barna pentru șefia USRPLUS, spune Mănăstire, este revenirea la guvernare. Ghinea este ”omul care negociază zilele acestea întoarcerea flămânzilor la ciolanul guvernării”, afirmă jurnalistul.

”Ghinea face prima lui greșeală majoră neforțată: recunoaște că a inițiat și a condus puciul prin care l-au dat afara din partid pe Nicușor Dan. Acum trei ani, după o emisiune, actualul primar al Capitalei mi-a recunoscut și explicat cum a fost scos din partid de Ghinea și de Drulă (drulăul cu ranga ce face pe mironosița s-a “ocupat” de sistemul informatic de vot, Nicușor “pierzând” la mustață).

În fine, Ghinea admite indirect că l-au ejectat pe Nicușor Dan pentru a-l aduce pe Cioloș șef la USR. Ce nu mai spune Ghinea este motivul pentru care Cioloș i-a amânat/ nu se decidea, acela că fostul premier lucra alături de Ilie Bolojan la preluarea PNL, un partid pierzător în 2016, dar care avea 20 la sută în Parlament, spre deosebire de useriști care bifaseră doar 8 procente.

Cioloș nu a mai ajuns președintele PNL pentru că nu l-a mai vrut Iohannis, însă nici președintelui nu i-au ieșit socotelile pentru că la congresul din 2017 a ieșit Orban, căruia șmecherii din sistem nu-i dădeau vreo șansă.

Așa a ajuns anonimul Barna șeful USR pus de Ghinea pentru ca “nu se hotărâse” Dacian. Ghinea, uns cu toate alifiile pădurii seculare de la Băneasa, și-a dorit o marionetă la conducerea USR, el fiind un trăgător de sfori și un ins comod, dacă nu chiar leneș, în plus nu-i plac deloc luminile reflectoarelor. Astfel, Barna- președinte USR este garanția lui Ghinea că revin la guvernare, iar banii europeni din PNRR vor rămâne pe mâna lui în continuare”, scrie Silviu Mănăstire pe pagina de Facebook a emisiunii ”Dosar de politician”.

Jurnalistul susține că Ghinea l-a preferat pe Barna în dauna lui Cioloș, pentru că ”Dan Barna este a plastilina în mâinile grăsuțe ale șefului real al USR”.

”Ca să înțeleagă și poporul pluserist în ce film cu alegeri online joacă de fapt: bine de știut este că, rămas în 2017 între scaune, Cioloș a fost obligat de împrejurări să-și inventeze un partid pentru a penetra/ prelua prin fuziune USR. Că așa a fost, de fapt, înțelegerea cu Ghinea din episodul doi, nu-l dăm jos pe Barna imediat, ci Cioloș preia USR prin fuziunea cu Plus.

Evident că Ghinea nu-și mai respectă înțelegerea și nu mai vrea să-i livreze partidul lui Cioloș, pentru că filmul a ajuns la alt episod, useriștii sunt la guvernare, iar Dan Barna este ca plastilina în mâinile grăsuțe ale șefului real al USR. Cristi Ghinea: omul care negociază zilele acestea întoarcerea flămânzilor la ciolanul guvernării”, conchide Silviu Mănăstire.

Cioloș și Ghinea, ceartă pe Facebook

Copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a confirmat că a fost chemat de mai multe ori de Cristian Ghinea pentru a prelua conducerea USR dar a explicat de ce nu a făcut acest lucru.

Da, este adevărat că am primit multe chemări din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR. Pe aceste invitaţii s-a şi clădit mitul că există o conspiraţie a tehnocraţilor de a-i lua partidul lui Nicuşor Dan, dar punctul nevralgic – cel care dărâmă tot acest mit – este faptul că eu nu am dat curs acestor invitaţii niciodată. Motivele sunt mult mai simple decât ar crede publicul larg şi probabil că din cauza simplităţii lor nu au fost luate în consideraţie. O să le expun aici, folosindu-mă de dorinţa lui Cristi Ghinea de a puncta electoral înainte de începerea votului intern”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Mai mult, liderul USR PLUS a spus că nu se lasă folosit şi că nu vrea să participe la combinaţii:

Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficiile cu care sunt tentat. Am o carieră lungă în spate şi îndrăznesc să spun că este o carieră aşezată, onestă. Nu particip de felul meu la combinaţii şi conspiraţii, nu ies să strig în gura mare şi sunt rezervat pentru că ştiu prea bine că nimic nu este gratuit şi că doar propria muncă girează un succes real. Nu sunt dornic să rămân dator nici unui „kingmaker” şi nu cred că vreunul dintre noi se poate coborî între supuşi pe care îi vindecă miraculos. E un model politic păgubos, pe baza căruia s-a scris istoria ultimei sute de ani în România. Cine ajunge în fruntea statului sau a unei organizaţii nu este înnobilat şi începe să împartă favoruri (de fapt, să plătească datorii)”.

Replica lui Ghinea nu a întârziat să apară, chiar sub forma unui comentariu la postarea lui Cioloş:

„Salut Dacian Cioloş. In esenta nu ai contrazis nimic din ce am zis: ai ratat toate sansele sa fii acolo la constructia politica, la fenomenul fără penali, la momentul in care am blocat referendumul CpF, la lupta din opozitie, la extinderea USR. Ai avut motivele tale, nu le-am inteles, viteze diferite. In rest, cuvinte frumoase. Cu tot respectul, nu te-am invitat niciodata sa preiei USR, un partid nu se preia, te-am invitat sa vii in USR pentru ca era nevoie de lideri. Intr-un partid democratic ca USR (si USR PLUS) mandatele se castiga prin vot. Exact asta am spus, „preluat” e un cuvant pus unfair de tine in gura mea. Nu ardem punti, vom lucra impreuna indiferent de rezultat. O sa treci peste supararea ca suntem in echipe diferite tura asta, o sa trec peste supararea ca imi pui cuvinte in gura. Hugs”, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

2 comentarii la “Cum era să ajungă Cioloș șef la PNL și cine conduce, de fapt, USRPLUS. Silviu Mănăstire: Să înțeleagă și poporul pluserist în ce film joacă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *