Cum este ales comisarul european și pe cine a trimis România în Comisie

Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Românea urmează să aleagă comisarul european care să ne reprezinte în UE. Mandatele pentru comisari europeni vor fi împărțite între statele membre UE, în următoarele săptămâni. Negocierile politice nu sunt transparente și nu depind de votul de la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie 2024. Ursula von der Leyen va trebui să negocieze cu fiecare stat în parte și să găsească un acord care să mulțumească pe toată lumea.

Cum se împart mandatele

Ursula von der Leyen a primit votul Parlamentului European (PE) pentru a conduce Comisia Europeană (CE) în următorii 5 ani. Von der Leyen are acum misiunea de a forma noua Comisie și trebuie să se împartă atât între grupurile din PE care formează majoritatea, cât și între ceea ce vor guvernele statelor membre.

Ursula von der Leyen va trebui să împartă portofoliile de comisari europeni cu statele membre. Aici este adevărata bătălie pentru Comisia Europeană, pentru că președinte CE va trebui să ajute grupurile care au votat-o în Parlamentul European, dar și să satisfacă dorințele unor state puternice. Spre exemplu, guvernul de la Roma nu face parte din majoritatea von der Leyen din Parlamentul European, însă Italia va dori cu siguranță un portofoliu important pentru Comisia Europeană.

Cum sunt desemnați comisarii

„În următoarele săptămâni, le voi cere statelor membre să propună comisarii-candidați, un bărbat și o femeie”, a declarat Ursula von der Leyen după votul din Parlamentul European.

În acest caz, Ursula von der Leyen are puteri reduse, deoarece guvernele statelor membre pot desemna comisar european pe oricine doresc. Von der Leyen a cerut un bărbat și o femeie pentru a avea egalitate de șanse între femei și bărbați, însă un guvern nu e obligat să țină cont de acest lucru.

Desigur, președintele Comisiei poate să refuze un comisar desemnat de un stat membre, dar acest lucru duce la un conflict între guvern și Comisia Europeană. Spre exemplu, în 2019, Ursula von der Leyen a refuzat două propuneri din partea guvernului Dăncilă, deoarece știa că PSD era la finalul guvernării și peste câteva zile urma o moțiune de cenzură care avea șanse să treacă. Astfel, Von der Leyen a amânat decizia și guvernul Orban a desemnat-o, în 2019, pe Adina Vălean, din partea PNL.

Odată ce Ursula von der Leyen va avea un acord cu statele membre privind lista cu cei 26 de comisari europeni (Germania nu va avea un comisar), atunci comisarii vor fi audiați de comisiile din Parlamentul European. După ce primesc acordul comisiilor din PE, lista va fi votată în Consiliul European cu majoritate calificată (adică va fi nevoie de votul a 15 state membre din 27).

Ce mandate a avut România în Comisia Europeană

În 2007, când România a intrat în UE, Leonard Orban a primit mandatul de comisar european pentru multilingvism. Portofoliul său era lipsit de orice importanță politică și părea inventat pentru a-i oferi un loc României la masa Comisiei Europene.

Dacian Cioloș a preluat primul mandat complet de comisar european, după alegerile din 2009. Dacian Cioloș a fost ajutat de guvernul Boc și Traian Băsescu să obțină acest mandat, iar Barroso, fostul președinte CE, i-a oferit portofoliul de comisar pentru agricultura UE. Înainte să ajungă la Comisia Europeană, Cioloș fusese ministru al agriculturii în guvernul Tăriceanu și nu demonstrase mari abilități în atragerea fondurilor europene. Comisia Europeană era nemulțumită de activitatea ministrului Cioloș. Ulterior, Dacian Cioloș nu a avut rezultate bune nici la Comisia Europeană, iar România nu a profitat de avantajul de a avea un comisar.

După alegerile europarlamentare din 2014, Corina Crețu a fost desemnată pentru funcția de comisar european. Jean-Claude Juncker, fostul președinte CE, a acceptat-o în Comisie, iar Crețu a primit portofoliul pentru Politica Regională. Mandatul Corinei Crețu era și el important, deoarece politica regională controla politica de investiții a Uniunii Europene.

În 2019, guvernul Orban a trimis-o în Comisia Europeană pe Adina Vălean, care a primit portofoliul de la transporturi. Aceasta a fost europarlamentar român din 2007 până în 2019, având deja experiență în instituțiile europene. Adina Vălean a controlat unul dintre cele mai importante și bogate portofolii ale Comisiei Europene, mai ales într-o perioadă în care se face tranziția către un transport verde. Mandatul de comisar pentru transporturi este cel mai important mandat al României, de când facem parte din Uniunea Europeană.

În 2024, Marcel Ciolacu va avea responsabilitatea de a desemna candidatul pentru funcția de comisar european. Dar Ciolacu va trebui să negocieze cu PNL și Klaus Iohannis înainte să trimită propunerea către Ursula von der Leyen. În caz contrar, PSD riscă să rupă coaliția de guvernare.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: