Cum este perceput în R. Moldova, Valeriu Ghilețchi, candidatul la funcția de președinte al CE

Foto: V. Ghiletchi ( primul stânga). Politico.eu

O surpriză a acestei săptămâni, la nivel european, a reprezentat-o candidatura unui  cvasinecunoscut om politic din R. Moldova, la funcția de președinte al Comisiei Europene. Acesta a anunțat că intră în competiție alături de nume grele ale politicii europene: Ursula von der Leyen, comisarul european Nicolas Schmit, sau eurodeputata germană Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Preot baptist, cunoscut pentru vederile sale social-conservatoare, Valeriu Ghilețchi a fost prezent, potrivit presei din R. Moldova, la evenimentul de lansare pentru alegerile europene ale partidului AUR la Chișinău.

PS News a vorbit cu Nicolae Negru, analist politic din Republica Moldova despre cine este și cum este perceput în țară, candidatul surpriză pentru șefia CE.

Luni, 29 aprilie a.c. a avut loc în Maastricht, Olanda, dezbaterea candidaților grupărilor politice din Parlamentul European. „Printre politicienii de top ai Europei și-a făcut loc și un nume neașteptat: moldoveanul Valeriu Ghilețchi”, scrie Moldova Europa Libera.

Valeriu Ghilețchi aspiră la funcția de președinte al Comisiei Europene

Valeriu Ghilețchi este reprezentantul Mişcării Politice Creşține Europene (ECPM) care este o platformă puțin cunoscută la nivel european. Deși recunoaște că reprezintă un partid mic și șansele sale sunt mici, Ghilețchi declara că, astfel, poate să vorbească mai mult despre R. Moldova la nivel european dar și să atragă atenția asupra concepțiilor partidului pe care îl conduce.

„Mi-am propus să vorbesc și despre Republica Moldova, căci e pentru prima dată când cineva de la noi candidează la o funcție atât de înaltă”, a declarat Ghilețchi.

Cei mai mulți moldoveni, însă,  nu își amintesc de Valeriu Ghilețchi și spun că acesta nu participa la viață activă politică din R. Moldova.

„Candidează pentru publicitate politică, ca lumea să îi acorde atenție”

„Valeriu Ghilețchi, acum, nu participă la procesul politic din Republica Moldova. Lumea, putem spune, că a uitat de el. Cine s-a interesat mai înainte de politică poate îl mai ține minte.

Este o surpriză că Ghilețchi reapare pe scena politică europeană și „pretinde” la un post atât de de înalt!

Eu presupun că acest pas este făcut, nu fiindcă el va obține acest post, dar o face pentru publicitate politică, ca lumea să îi acorde atenție”, spune Nicolae Negru, analist politic din Republica Moldova, pentru PS News.

Printre ceilalți șapte candidați se numără actuala preşedintă a Comisiei Ursula von der Leyen, comisarul european Nicolas Schmit, eurodeputata germană Marie-Agnes Strack-Zimmermann, dar și reprezentantul Mișcării Creștine Politice Europene Valeriu Ghileţchi. Aceasta a fost organizată de revista de specialitate Politico şi de Universitatea din Maastricht.

În ceea ce privește linia partidului pe care îl conduce, politicianul pastor militează pentru valorile moral-creștine:

„În programul partidului pe care îl reprezint, vorbim despre demnitatea umană, despre valorile moral-creștine, dar, dacă să vorbesc în termeni politici, noi ținem foarte mult la echilibrul dintre suveranitatea statelor și puterea oferită Comisiei Europene.

Adică suntem împotriva unui suprastat, lucru despre care se discută astăzi foarte mult în țările europene. Dacă dl Macron insistă pe un model federal, cum sunt SUA, ceea ce ar presupune delegarea întregii puteri către Bruxelles și limitarea guvernelor naționale în luarea deciziilor, noi pledăm pentru un model echilibrat.

Pentru un astfel de model pledăm și în privința politicilor cu privire la protecția mediului, care sunt exagerate și conduc la proteste masive ale fermierilor în mai multe state europene”

Dar cine este Valeriu Ghilețchi? Parcursul său politic

În vârstă de 63 de ani, originar din Pânzăreni, Fălești, Ghilețchi este un veteran al politicii din R. Moldova și preot baptist, cunoscut pentru vederile sale social-conservatoare, pe care le-a promovat și pe plan internațional.

În R. Moldova, funcția cea mai importantă pe care deținut-o a fost de vicepreședinte al Parlamentului, în perioada 22 decembrie 2017 – 24 februarie 2019. A ocupat și o funcție de răspundere în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Ghilețchi s-a pronunțat pentru interzicerea avorturilor, invocând „dreptul la viață, dreptul suprem”, ca și a fenomenului mamelor-surogat. A fost unul din politicienii care au votat împotriva legii antidiscriminare, din 2011, iar în 2013 a promovat un proiect de lege împotriva „propagandei homosexuale”, după model rusesc.

În 2015, vrea să ajungă ambasadorul R. Moldova la Washington, dar tentativa i-a fost zădărnicită de protestele societății civile, care au obiectat mai ales față de inițiativele sale anti-LGBT, dar a negat mereu că ar fi homofob.

În 2021 a devenit șeful Mişcării Politice Creşține Europene (ECPM) care își propune exclusiv să promoveze valorile creștine în politică.

ECPM are doar patru eurodeputați și din acest grup european face parte un singur partid din R. Moldova și anume PPCD-ul lui Iurie Roșca. Jurnal de Moldova menționează că Valeriu Ghilețchi a fost prezent la evenimentul de lansare pentru alegerile europene ale partidului AUR la Chișinău.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: