Skip to content
Externe

Cum este văzută NATO în statele membre: Ce spun oamenii despre celebrul articol 5

adaktusson.eu

În ciuda recentelor tensiuni care au culminat cu declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron, care susținea că NATO se află în ”moarte cerebrală”, o analiză publicată de True Story Project arată că structurile nord-atlantice sunt în continuare percepute favorabil în statele membre.

Potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, care acoperă peste 90% din populația care trăiește în țările NATO și publicat la începutul săptămânii, 53% dintre cetățenii statelor membre au încredere în NATO, în timp ce doar 27% au exprimat opinii negative.

Așa cum era de așteptat, opiniile americanilor cu privire la NATO sunt diferite în funcție de apartenența la un partid politic. Democrații au o probabilitate mai mare să aibă o opinie favorabilă despre NATO, comparativ cu republicanii. La nivelul Europei, 82% este nivelul de încredere al Poloniei în NATO, 57% al Germaniei, iar în Turcia este de doar 21%.

Pew Research Center

În multe din țările examinate, opiniile favorabile pentru NATO sunt legate de orientarea ideologică, cei identificați ca fiind de dreapta împărtășind o viziune mai pozitivă decât cei de stânga.

Reticență generală față de obligațiile prevăzute de articolul 5 

În ciuda aprecierilor în mare parte favorabile ale NATO, există o reticență de a îndeplini angajamentul colectiv de apărare menționat în articolul 5 din tratatul fondator al alianței nord-atlantice.

Atunci când au fost întrebați dacă țara lor ar trebui să apere un aliat NATO împotriva unui potențial atac din partea Rusiei, o medie de 50% din 16 state membre NATO au afirmat că țara lor nu ar trebui să apere un aliat, comparativ cu 38% care spun că țara lor ar trebui să apere un aliat împotriva un atac rus.

Respondenții spun că SUA sunt cele care ar trebui să folosească forța militară pentru a apăra un aliat NATO de Rusia.

O medie de 60% afirmă că SUA ar apăra un aliat împotriva Rusiei, în timp ce doar 29% spun că SUA nu ar face acest lucru.

Relații mai strânse cu SUA, decât cu Rusia

Unele state din Europa de Vest preferă o relație strânsă cu Statele Unite, dar multe altele preferă o relație strânsă atât cu SUA, cât și cu Rusia.

În special în Europa de Vest, ponderea publicului care spune că o relație cu SUA este mai importantă este substanțială. De exemplu, în Marea Britanie și Olanda aproximativ opt din zece persoane sprijină ideea unei relații cu Statele Unite, în pofida Rusiei.

Un sfert din germani afirmă că este important pentru țara lor să aibă o relație strânsă cu Rusia, comparativ cu 39% care favorizează o relație strânsă cu ambele țări.

Forța militară este uneori necesară pentru a menține pacea

Deși există anumite rezerve referitoare la angajamentele articolului 5, cel puțin jumătate din persoanele chestionate sunt de acord ca uneori este necesar să se folosească forța militară pentru a menține ordinea în lume. O medie de 57% din 16 țări membre este de acord că forța militară este uneori necesară, în timp ce o medie de 36% nu este de acord.

În SUA, procentul conservatorilor este mai mare cu 25% decât al democraților, în problema referitoare la nevoia de forță militară.

Unele state NATO consideră că există părți ale țărilor vecine care de fapt le aparțin lor 

Când vine vorba de ambițiile teritoriale, atunci când sunt întrebate dacă există părți ale țărilor vecine care aparțin cu adevărat țării lor, majoritățile din Ungaria, Grecia, Turcia și Bulgaria sunt de acord cu faptul că anumite părți din alte țări le aparțin.

Aproximativ două treimi din maghiari (67%) sunt de acord cu faptul că anumite părți ale țărilor vecine le aparțin, inclusiv 40% care sunt complet de acord.

În Turcia, 58% sunt de acord că anumite părți ale țărilor din apropiere le aparțin. Și în Grecia 60% spun același lucru.

În Europa, susținătorii partidelor populiste de dreapta tind să aibă mai multe șanse să spună că anumite părți ale țărilor vecine aparțin țării lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *