Skip to content
Opinii & Analize

Cum ești, ca om, dacă te iei de o mamă care-și plânge fiul

" "

„Mama poliţistului ar trebui să tacă. Ar trebui să tacă, pentru că trebuie să tacă. În asemenea cazuri, taci. Deja e prea activă, pe scrieri, prin presă… Vorbesc serios. Nu ştiu ce vârstă are – bănuiesc că poate să-mi fie fiică. (…) Am o rugăminte: sunt om bătrân, cunosc: e prea revoltată. Iertaţi-mă: te-ai revoltat o dată, te-ai îndurerat… Acum începe să povestească, e cultivată… Dacă nu ştie, e manipulată într-o direcţie politică. (…) Poate să fie şi mama lui Iisus Hristos: dacă este manipulare, nu e corect. Adică durerea faţă de o moarte a fiului nu justifică deja politică. Ea face politică: pe Facebook, povesteşte cum i-a tăiat capul… Gata!”, a declarat Cristoiu într-o emisiune la B1 TV.

Nu știu voi, dar eu am rămas mască. Mi-am adus aminte de cei doi prieteni ai mei care și-au îngropat copiii și de suferința aia care i-a înnebunit aproape complet. Mi-am adus aminte de fiecare spaimă pe care am tras-o cu fiica mea, cum mă simt atunci când nu-și încarcă telefonul și nu pot să dau de ea. Mi-am adus aminte de toate știrile cu copii morți pe care le-am scris și cât de greu îmi era să povestesc cum se simțeau părinții victimelor.

" "
" "

Și prima reacție a fost să cred că Ion Cristoiu este un dobitoc patentat, un om sinistru de rău și fără suflet, un frustrat pe fericirea pe care le-o dau altora copiii.

Apoi m-am liniștit. Cristoiu nu e nici prost, nici rău. E doar bătrân. Prea bătrân.

A îmbătrânit într-o presă care a produs prea puține vulpi ca el. Schimbată complet de tehnologie, presa actuală nu mai poate produce ziariști ca Ion Cristoiu, care pot corela informații și fenomene care nu-s legate între ele de Google. Ăștia micii, din noul val, sunt tributari netului și momentului. Nu știu istorie, nu știu politică, nu știu trecutul politicienilor și fenomenelor politice, îl confundă cu declarațiile de avere din anii anteriori.

În această lume de jurnaliști plăpânzi, Cristoiu se simte relevant și competent. Știe politicienii de mici, le știe sinecurile și slăbiciunile, știe cum acționează serviciile și astfel poate spune, destul de exact, ce o să se întâmple, la nivel politic, în România. O face de câțiva ani buni, s-a învățat să aibă dreptate și a ajuns să-l deranjeze, pur și simplu, orice intervenție care poate afecta previziunile lui. Cum să se întâmple altceva decât a prevăzut el? Cine e, mă, ăia care a făcut ca lucrurile de care am vorbit eu să nu se mai întâmple? Nervii ăștia spontani sunt specifici bătrâneilor în curs de ramolire, vă spun eu, am o bunică de aproape o sută de ani care ne ocărăște pe toți, tot clanul, toată ziua. Într-adevăr, cu postările ei, mama polițistului Bogdan Gigină poate porni o revoluție. Dar asta nu o delegitimează ca purtător de mesaj. Ce Dumnezeu de justificare mai importantă să ai, când vrei să dai foc lumii, decât aceea că singurul tău copil ți-a fost ucis? Ce altceva te transformă mai abitir într-o portavoce care emite un singur mesaj, decât că ești un părinte care și-a îngropat fiul?

Ce ignoră bătrânelul Cristoiu este că singura lui bucurie profesională, respectiv rolul de profet de weekend, este unul specific politicii din România, care este doar o cloacă mizerabilă. Faptul că se pricepe la asta nu-l face decât un vidanjor, nu vreun nume care va rămâne în istorie. Mama lui Bogdan Gigină, însă, are șansa să fie declanșatorul unei revoluții care poate schimba România. Nu una violentă, sper, și nu una de care să profite PRU și USR, partide create pe alte considerente decât cele patriotice. Revoluția asta poate avea loc dacă tinerii frumoși vor merge la vot și nu vor mai vota canalii, în loc să dea share postărilor cu “mergeți la vot”.

Doamnă Gigină, îmi prezint eu scuzele de rigoare, în locul lui Ion Cristoiu. N-a vrut să fie rău cu dumneavoastră, e doar vârsta care-l face arțăgos fără motiv. Dar Cristoiu are suflet bun, doamnă Gigină, într-o vreme murea de grija găinilor care fac pui vii…

Editorialist PSnews.ro și pasionat de fotografie, Bogdan Stoica are un blog de succes care se menține în Top 10 Național de câțiva ani, depășind 1 milion de cititori unici.

Pe Bogdan Stoica îl puteți citi și pe www.bogdanstoica.ro.

" "

2 comentarii la “Cum ești, ca om, dacă te iei de o mamă care-și plânge fiul

  1. Da dom’le, pui egal intre USR si PRU…
    PRU s-a nascut doar ca sa incurce USR sau macar sa incerce. Si daca USR nu este cea mai buna optiune, ce plm facem cu milioane de votanti care se vor duce la vot, or sa voteze iar PNL, adica pe Busoiu & Co?!
    Voi guralivii astia, in loc sa puneti dacu’ mana sa faceti si voi ceva, stati la panda si dati in cap celor care se trezeac sa iasa in fata. Indiferent ce partid se va forma, voi veti fi primii care ii vor taia aripile.
    M-am saturat de atata prostie, asteptati pan’ la pulivara oamenii aia imaculati din popor, care or sa rasara din cenusa unei mici revolutii… aiurea, nu exista oameni perfecti, ci doar mai buni decat nulitatile astea. Nu ma astept ca USR sa fie idealul, dar sigur vor fi mai buni decat zdrentele astea vechi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *