Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum explică Daniel Florea lipsa locuințelor sociale din sectorul 5 al Capitalei

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a explicat motivele pentru care nu s-a ținut de una dintre promisiunile făcute în campania din 2016: construirea de locuințe sociale în sector.

”Am constatat cu amărăciune că statul român nu a făcut nimic în acest sens. Noi am semnat un parteneriat cu Ambasada Franței, cu Agenția Națională de Regenerare Urbană din Franța și cu Ministerul Dezvoltării pentru o lege a regenerării urbane”, spune edilul.

Daniel Florea a explicat că legea a fost blocată la Ministerul Dezvoltării încă din 2014, și abia anul acesta a ajuns să fie pusă în dezbatere în Parlament.

Nu am construit locuințe sociale în Sectorul 5 în acest mandat, și vă spun și de ce. Am constatat cu amărăciune că statul român nu a făcut nimic în acest sens. Noi am semnat un parteneriat cu Ambasada Franței, cu Agenția Națională de Regenerare Urbană din Franța și cu Ministerul Dezvoltării pentru o lege a regenerării urbane. Sunt 83 de blocuri, dar 8 dintre ele, unde locuiesc cam 4.000 de oameni, sunt total compromise. Nu se mai poate locui în ele în condiții civilizate. Problema este că oamenii de acolo sunt proprietari.

Nu ai cum să iei niște proprietari dintr-un bloc, să-i muți cu forța în niște locuințe, să le dărâmi blocurile, să le faci altele și apoi să îi aduci înapoi. Nu poți să-i transformi din proprietari în chiriași. Nu poți să-i duci cu forța. Standardele de locuire sunt total diferite acum decât era înainte și nu ai cum să justifici că el pleacă dintr-un apartament de 24 de metri pătrați și tu îl aduci într-unul de 46 de metri pătrați. Diferența aceea trebuie să o suporte cineva. Acesta este motivul pentru care trebuie o lege.

Această lege a regenerării urbane, din august 2014, stă pe undeva pe la Ministerul Dezvoltării. Am reușit abia acum, după lupte îndelungate, să promovez această lege. Este în Parlament și este în dezbatere. Din cauza faptului că statul român nu și-a dat seama cât de importantă este această legii și a stagnat totul, este imposibil să construim locuințe sociale care să rezolve eficient problema”, a declarat primarul Daniel Florea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *