Skip to content
Coronavirus

Cum explică medicul Virgil Musta cazul celor doi pacienți cu COVID-19, reconfirmați pozitiv după ce au fost externați

Hotnews

În exclusivitate pentru PSnews.ro, medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a precizat că există mai multe explicații în cazul celor doi pacienţi din Buzău, care au fost testați pentru a doua oară pozitiv cu COVID-19, la 12 zile după ce au fost declarați vindecați.

Potrivit medicului, există posibilitatea în care pacienții să fie depistați la externare din spital cu exudat faringian negativ și mai apoi virusul din faringe să migreze în plămâni și să facă o a doua fază a bolii.

„A doua explicație ține de reinfectarea pacienților pentru că nu toți dezvoltă foarte repede imunitate și atunci dacă ei au contact și merg în comunitate, unde sunt persoane intens contaminate, ei se pot recontamina”, mai spune medicul.

„Am înțeles că americanii au făcut câteva studii epidemiologice care indică faptul că România va atinge vârful infecțiilor în jurul datei de 13 aprilie. Eu, ca să fiu sincer, m-aș bucura să fie atât de repede, dar cred că epidemia va mai continua, panta ascendentă încă crește. Epidemiologii noștri apreciază că vor fi două pante ascendente. Prima va fi în perioada de dinainte de Paște, după care a doua să fie imediat după Paște, apoi încet cu încetul să se mai stingă.

Din punct de vedere al cazurilor, eu zic că România până la acest moment stă relativ bine raportat la ceea ce se întâmplă în toate țările din partea de sud a Europei.

Teoretic, sunt mai multe situații. Există varianta în care ei să fie depistați la externare din spital cu exudat faringian  negativ. Protocolul național prevede ca atunci când avem două rezultate negative considerăm pacientul vindecat și îl externăm la domiciliu. De aceea, noi facem recomandarea ca încă 14 zile ei să rămână în autoizolare pentru că s-ar putea ca virusul din faringe să migreze în plămâni și să facă o a doua fază a bolii. Sau dacă nu fac această a doua fază a bolii, ei pot fi contagioși. Până în 28 de zile se consideră că pacienții, chiar dacă fac forme ușoare, să fie contagioși. A doua explicație ține de reinfectarea pacienților pentru că nu toți dezvoltă foarte repede imunitate și atunci dacăei au contact și merg în comunitate, unde sunt persoane intens contaminate, ei se pot recontamina. Este motivul pentru care izolarea se face în momentul de față încă în spitale. Există și riscul ca testul să fie fals negativ. Sunt mai multe variante”, a declarat medicul Virgil Musta.

În judeţul Buzău, doi pacienţi vindecaţi de COVID-19 şi externaţi, s-au îmbolnăvit din nou după 12 zile.

Anunțul a fost făcut de Prefectura Buzău. Cei doi, în vârstă de 46 de ani şi, respectiv, 29 de ani, au fost externaţi în data de 26 martie, cu rezultate negative la testul de coronavirus.

În cazul primului pacient au fost recoltate consecutiv două probe negative, iar în cazul celui de-al doilea – testele a trei probe consecutive au ieșit negative. Surprinzător, rezultatul probelor recoltate la 6 aprilie celor doi pacienţi a sosit la 7 aprilie şi a fost pozitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *