Skip to content
Alegeri

Cum explică psihiatrul Gabriel Diaconu absenteismul de la urne: „Este efectul Emil Constantinescu”

Facebook/ Gabriel Diaconu

Prezența la vot la alegerile parlamentare 2020 este la ora 16.00 mai mică decât cea din 2016, la aceeași oră. Este efectul Emil Constantinescu, a spus la Digi24 psihiatrul Gabriel Diaconu, care a explicat cum au reacționat românii la alegerile din 1996 și ce s-a schimbat de atunci în mentalitatea lor.

Astfel, la 16.00, prezența la vot a ajuns la 22,43%. La alegerile parlamentare din 2016, la ora 16.00, prezența era de 27,07%. Mai exact, au votat atunci cu 862.000 mai mulți români.

Este efectul Emil Constantinescu, acel moment – 1996 – când românii au ieșit la vot prima oară cu speranța că a abdicat comunismul post decembrist, a fost moment de relativă renaștere comunitară.Erau foarte multe promisiuni făcute, cu experți, schimbare fundamentală a aparatului de stat. Următorii patru ani au fost poate cei mai grei patru ani de tranziție.Ce s-a întâmplat apoi a fost restaurația iliesciană”, a declarat Gabriel Diaconu la Digi 24.

Acum, în 2020 e uluitor pentru mine că încă avem această sfadă cu istoria, politicul presupune și în 2020 aceleași cancanuri, aceleași propagande, lozinci.În fapt, politica nu și-a dat încă bacalaureatul și se bucură să bată mingea în curtea școlii”, a spus Gabriel Diaconu.

Gabriel Diaconu a subliniat că românii trebuie să se întrebe dacă mai sunt dispuși să pună în funcție oameni concentrați pe propriile interese.

Diseară vom avea câștigători, perdanți, dar și un procent de români cu drept de vot care se deosebesc de ceilalți prin aceea că și-au asumat. Poate o să își dea seama mai târziu că nu au votat pe cine trebuia, dar și-au asumat.Românii trebuie să se întrebe dacă mai sunt dispuși să pună în funcție oameni puși pe cumetrii și interese.Ideal, în democrație, este să câștige cel care are cel mai bun plan, proiect.

Votul în România din 1996 încoace a fost ca o tombolă. Oamenii se înscriu și unii vor câștiga un loc, o poziție.Românii trebuie să meargă la vot pentru că e un exercițiu de igienă, o dată la 4 ani trebuie să îți primenești țara”, a spus Diaconu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *