Cum explică TAROM vânzarea sloturilor de la aeroportul Heathrow

Sursa foto: x

Compania națională aeriană TAROM susține că decizia de a renunța la zborurile spre Londra, Aeroportul Heathrow, a fost luată după o analiză detaliată a condițiilor de operare și a impactului economic al acestora asupra companiei. Măsura a fost luată în contextul în care trebuie să opereze două curse zilnice, pe tot parcursul anului, indiferent de gradul de ocupare sau sezon, fără posibilitatea de ajustare a frecvenței sau a orarului de zbor.

Această evaluare a ținut cont de contextul în care majoritatea pasagerilor români preferă zborurile low cost operate pe alte aeroporturi londoneze, mai accesibile, timp în care fluxurile de pasageri micșorate nu se mai concentrează doar în capitala Angliei, ci se împart între zboruri ce leagă orașe diverse de la noi cu orase mai mici din Anglia, prin zboruri directe, pe aeroporturi care nu sunt de conexiune, cum e Heathrow, și care au costuri mult mai mici.

„Măsura a fost luată în contextul în care TAROM trebuie să opereze două curse zilnice, pe tot parcursul anului, indiferent de gradul de ocupare sau sezon, fără posibilitatea de ajustare a frecvenței sau a orarului de zbor”, potrivit unui comunicat de presă al TAROM. Compania vinde sloturile către Qatar Airways, tranzacție  programată să se finalizeze la data de 26 octombrie 2024.

Compania arată că această evaluare a ținut cont și de faptul că majoritatea pasagerilor români preferă zborurile low-cost operate pe alte aeroporturi londonezemai accesibile. Drept urmare, fluxurile de pasageri micșorate nu se mai concentrează doar în capitala Angliei, ci se împart între zboruri ce leagă orașe diverse de la noi cu orașe mai mici din Anglia, prin zboruri directe, pe aeroporturi care nu sunt de conexiune, cum e Heathrow, și care au costuri mult mai mici.

Odată cu tranzacția, TAROM va obține atât un beneficiu operațional, cât și economic.

„Așa cum și-a asumat prin plan cu doi ani în urmă, compania a reușit să vândă sloturile de operare pe singurul aeroport unde tranzacționarea acestora este posibilă, Heathrow, către Qatar Airways. Această recentă tranzacție ne dă posibilitatea să continuăm investițiile și să atingem obiectivele din planulului de revitalizare a TAROM”, a declarat Costin Iordache în cadrul informării de presă susținută astăzi, 20 august.

TAROM a vândut sloturile de la aeroportul Heathrow (Londra) către Qatar Airways

Vânzarea ar fi avut loc la 14 august, dar valoarea nu este cunoscută. Este vorba despre 14 sloturi săptămânale.

Transportatorul aerian naţional estima, în iulie, un profit net de 278,53 milioane lei în acest an, de la pierderi de 99,47 milioane lei în 2023, scria News.ro.

Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007, după cum arată datele raportate Ministerului de Finanţe.

Tarom şi-a bugetat venituri totale de 2,333 miliarde lei şi cheltuieli totale de 2,054 miliarde lei, pentru acest an.

În plus, Tarom anunța că vrea să înceteze operaţiunile pe anumite rute, în acest an, şi să valorifice participaţiile deţinute la societăţile Globe Ground şi RFS.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: