Experții spun că imaginile false care alimentează temerile legate de subiecte precum imigrația s-au răspândit de la alegerile care au avut loc în Uniunea Europeană, notează The Guardian.
De la imagini false menite să stârnească temeri despre o „invazie” a imigranților, până la campanii de demonizare a liderilor precum Emmanuel Macron, partidele și activiștii de extremă dreapta din Europa Occidentală se află în fruntea folosirii politice a tehnologiei generative bazate pe inteligență artificială (AI).
Alegerile parlamentare europene de anul acesta au fost rampa de lansare pentru utilizarea de conținut generat de AI în campaniile extremei drepte europene, un fenomen care, potrivit experților, a continuat să se amplifice.
Luna aceasta, problema a ajuns la comisia de supraveghere independentă a Meta, compania lui Mark Zuckerberg, când comisia a deschis o investigație privind conținutul anti-imigrație de pe Facebook. Investigația va analiza o postare a unui cont german care include o imagine generată de AI, însoțită de retorică anti-imigranți.
Aceasta face parte dintr-un val de conținut de extremă dreapta generat de AI pe rețelele sociale. Alte postări din Europa includ imagini create de extrema dreaptă italiană, înfățișând femei și copii mâncând insecte, pentru a susține o teorie a conspirației despre „o elită globală”, sau meme islamofobe din Irlanda, publicate imediat după atacurile cu cuțitul de la Southport, Marea Britanie.
Imaginile și temele similare, precum și stilul de prezentare al acestor materiale pe rețelele sociale, au dus la crearea unei estetici comune între partidele de extremă dreapta din UE și Marea Britanie.
Potrivit experților, în aproape toate cazurile, partidele de extremă dreapta evită utilizarea vreunui filigran sau identificator pe imaginile generate de AI.
„Ceea ce vedem acum este doar vârful aisbergului, pentru că ceea ce provine de la indivizi și dincolo de canalele oficiale este și mai rău”, a spus Salvatore Romano, de la organizația nonprofit AI Forensics, care a analizat conținutul partidelor precum Rassemblement National din Franța, Reconquête și Les Patriotes.
William Allchorn, cercetător la Universitatea Anglia Ruskin, a remarcat că ușurința utilizării modelelor AI atrage mișcările politice marginale, care adoptă o atitudine de „oportunism pragmatic” față de noile tehnologii.
„AI reduce barierele pentru crearea de conținut. Nu ai nevoie de abilități de programare pentru a genera aceste imagini. Este, de asemenea, un simptom al normalizării vederilor extremei drepte”, a adăugat el, subliniind că aceste grupuri sunt mai puțin preocupate de aspectele morale legate de imaginile generate de AI.
Germania
Partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) și susținătorii săi anti-imigrație au fost utilizatori avizi ai generatoarelor de imagini bazate pe AI. O imagine aflată sub investigație de către Meta prezintă o femeie blondă, cu ochi albaștri, făcând un gest de „stop”, având pe fundal un semn de oprire și steagul Germaniei. Textul de pe imagine afirmă că Germania nu mai are nevoie de „specialiști în violuri în grup”, o referire la politica de imigrație a Partidului Verde.
În septembrie, filiala din Brandenburg a AfD a produs reclame de campanie generate de AI care contrastează o Germanie idealizată, cu oameni blonzi și cu ochi albaștri, cu scene de femei voalate pe străzi și o persoană fluturând un steag LGBTQ+.
Marea Britanie
După atacurile de la Southport, în care un adolescent a ucis trei tinere, AI a fost folosit pentru a promova proteste și pentru a posta conținut islamofob, bazat pe presupuneri false despre identitatea atacatorului.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News