Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum funcționează IMM Factor și ce trebuie să știe firmele înainte de a aplica. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Se vor scoate acele garanții imobiliare!

" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat că programul IMM Factor a fost într-o primă lectură aprobat de către Guvern prin Ordonanță de Urgență și urmează normele de implementare. Potrivit lui Nancu, programul ar putea să devină operațional până la sfârșitul anului, iar plafonul rămas pentru IMM Factor va fi redistribuit pentru anul viitor.

„În Programul Național de Investiții și Relansare Economică, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a avut anul acesta cinci programe. Unele programe sunt la sfârșit de implementare, altele, cum este IMM Factor, este aprobat de către Comisia Europeană. A fost într-o primă lectură aprobat de către Guvern prin Ordonanță de Urgență și urmează normele de implementare. Așteptăm în una din ședințele următoare ca până la sfârșitul acestui an, IMM Factor să devină operațional. Cred că este cel mai important și cel mai nou instrument financiar pe care îl introducem pe piața financiar-bancară din România pentru IMM-uri.

" "
" "

Vreau să vă spun că Guvernul a început de la o analiză care arată că în acest moment raportul dintre creditul bancar, toate creditele luate de către întreprinderile mici și mijlocii din sistemul financiar-bancar, și creditul comercial, firmele se împrumută între ele. Suntem pe locul 26 în Uniunea Europeană, undeva la 1 din 3 credite fiind comercial. Este o diferență foarte mare. Mai mult de atât vreau să vă spun că în acest moment, 25% din Produsul Intern Brut al României este reprezentat ca fiind facturi neîncasate. În România, față de media Uniunii Europene, unde acest instrument financiar, Factoring-ul este folosit într-o proporție covârșitoare, de peste 90%, în România este undeva la 2%. Guvernul a venit cu această soluție, fiind un produs inovator pentru că este singurul produs din Uniunea Europeană unde avem intervenția garanției în nume și cont stat.

Revin, a fost pentru prima dată când statul a intervenit în economie prin acest instrument financiar, garanție în nume și cont stat. Așa cum am mai spus-o, are un grad de multiplicare de 7 lei. În ce constă acest program și care este sprijinul pe care Guvernul României îl acordă prin acest program? În primul rând se alocă o finanțare. Cum deja știți, durata de facturi neîncasate în lanțul comercial dintre întreprindere mică și mijlocie, furnizor și client a depășit deja 90 de zile. Sunt facturi neîncasate de șase luni de zile. Practic, și acum au la dispoziție firmele să se ducă la bancă și banca îi finanțează 80% din acea factură prin acest instrument de factoring. Statul a intervenit acum și practic avem și aprobarea Comisiei Europene, iar creditul se acordă pe câte o factură cu maxim 750.000 de lei, adică un milion 500 de lei, poate fi o singură factură, iar pe cedant, pe firmă, IMM, nu trebuie să depășească 10 milioane. Din acei 10 milioane, 5 milioane sunt garantate în nume și constat opt luni de zile la fel ca la IMM Invest. Noi sperăm ca până la 30 iunie, cât am obținut aprobarea Comisiei Europene și pentru IMM Invest l-am prelungit până la 30 iunie 2021 și sperăm ca de la anul, pe toată perioada, aceste costuri să fie scutite pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, adică comisionul de garantare, costul de risc și bineînțeles, dobânzile”, a declarat Nancu, la Puterea Știrilor.

Totodată, directorul FNGCIMM a ținut să sublinieze că statul garantează, prin Fondul Național de Garantare, 50% dintr-o factură de maxim 1,5 milioane de lei, prin urmare 750.000, iar pe un cedant, 10 milioane. Mai mult, potrivit acestuia, se vor scoate acele garanții imobiliare asupra facturilor

„Anul acesta, Guvernul a alocat 1,5 miliarde, dar din păcate, plafoanele sunt anuale. Faptul că a trebuit, fiind al treilea instrument financiar pe care România, prin Fondul Național de Garantare, să-l notifice la Comisia Europeană, s-a întârziat acest proces de aprobare. Practic, vom prinde în imediata ședință de Guvern când vom putea emite Ordonanțe de Urgență ca aceste plafoane să fie raportate pe anul viitor. Practic, după apariția normelor va trebui să încheiem convenții de colaborare cu instituțiile financiar-bancare. Vor fi cam aceleași bănci care au acest sistem ca IMM Invest. Avem colaborări cu 21 de bănci, iar la Factoring vom fi la 15 bănci care în acest moment folosesc acest instrument financiar.

Ce este important de știut? Statul garantează, prin Fondul Național de Garantare, 50% dintr-o factură de maxim 1,5 milioane de lei, deci 750.000, iar pe un cedant, 10 milioane. Opt luni de zile comisioanele sunt suportate de stat. Iarăși un lucru nou care am fost puțin împiedicat și de-asta a durat pentru că Ordonanța a fost dată deja, se vor scoate acele garanții imobiliare asupra facturilor și de aceea România a notificat din nou Comisia Europeană pentru a face acest instrument flexibil pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, practic. Prin IMM Invest am ajuns să capitalizăm Întreprinderile Mici și Mijlocii și dacă la IMM Invest am început în iunie cu una din patru firme erau bancabile, acum una din două IMM-uri din România sunt bancabile. Practic s-a dublat rata de bancabilitate. Și acest program, IMM Factor, cu aceste observații primite de la Comisie, sperăm să devină operațional la începutul anului pentru că din acest an a mai rămas puțin și în acest moment nu putem emite Ordonanțe de Urgență.

Se iau practic 360 de zile din momentul în care ai aplicat pentru toate IMM-urile, pentru firmele din agricultură, inclusiv pentru autoritățile locale pentru că și acolo sunt foarte multe datorii pe care aceste primării, autorități locale, CET ș.a.m.d. le au către furnizori. Acolo mergem pe doi ani, deci vechimea să fie de 24 de luni. Acestea sunt condițiile necesare pentru a accesa acest program inovator care va rezolva această problemă a raportului dintre creditul comercial și creditul bancar din România”, a conchis acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *