Skip to content
Coronavirus

Cum funcționează vaccinul anti-Covid care va ajunge în România. Vlad Mixich: E important de înțeles că NU se modifică ADN-ul nostru uman

Facebook/Vlad Mixich
" "

Contactat de PS News, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, a declarat că vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech va fi distribuit, într-un scenariu pozitiv, abia în primăvara anului 2021. De asemenea, expertul a explicat cum va funcționa acest vaccin pentru a avea o eficiență maximă în lupta cu virusul COVID-19.

„Există tehnicile clasice prin care se produc vaccinurile, în care se ia o parte din virusul respectiv care fie e atenuat, fie mort, și acesta este folosit pentru a prepara vaccinul. Există însă aceste tehnici noi care sunt foarte promițătoare și care, pe baza uneia dintre genele care codifică o parte din proteinele coronavirusului, se sintetizează în laborator un ARN mesager. Pe baza acestui ARN mesager, care este ulterior învelit într-un fel de ambalaj de grăsime, vaccinul este introdus în corpul persoanei vaccinate în așa fel încât sistemul nostru imunitar să recunoască coronavirusul atunci când intră pentru prima dată în corp, dar fără să alerteze inutil tot sistemul imunitar pentru că corpul are de-a face doar cu o mică parte din ADN-ul virat, nu cu tot coronavirusul sălbatic.

" "
" "

E important de înțeles faptul că nu se modifică în vreun fel ADN-ul nostru uman. NU umblă nimeni în această zonă, dar este o tehnică modernă, sunt 4 vaccinuri cu șanse mari, aflate în studii clinice avansate care folosesc această tehnică. Anunțul de la începutul săptămânii e dătător de speranțe pentru că se pare că această tehnică funcționează”, spune Mixich.

Tot acesta a explicat că va fi nevoie de administrarea a două doze de vaccin ca acesta să fie eficient.

„Va fi nevoie de o primă doză și de un al doilea booster care se administrează de obicei la 28 de zile după. În acest moment, din datele publicate de către producători, nu știm exact cât va dura această protecție dobândită în urma administrării vaccinului. Ce știm este că ea va dura cel puțin 28 de zile din momentul administrării primei doze, dar e nevoie de timp pentru ca studiile clinice să curgă și să vedem cât de îndelungată va fi această protecție și care va fi nivelul ei de eficacitate”, a spus expertul.

Cât despre efectele adverse ale vaccinului, Mixich susține că nu trebuie să ne facem griji în această privință, pentru că „nu e posibil ca un astfel de vaccin să fie aprobat în condițiile nerespectării regulilor de siguranță”.

„De altfel, siguranța este cel mai important criteriu atunci când un vaccin este aprobat de către autoritățile care reglementează aprobarea vaccinurilor. Siguranța este chiar mai importantă decât eficacitatea vaccinului. Există foarte multe persoane din zona științifică, experți, cercetători, care stau cu ochii și supraveghează foarte atent ce se întâmplă în acest domeniu, pentru că nu e în interesul nimănui să avem pe piață un vaccin care are mai multe efecte adverse decât beneficii și asta nu se va întâmpla cu siguranță”, a explicat acesta.

Expertul în politici de sănătate reamintește că, ”într-un scenariu optimist”, vaccinul va fi distribuit în România în  primăvara anului 2021.

„Într-un scenariu optimist, cândva în aprilie 2021 ar putea să fie vaccinul gata de distribuit, iar într-un scenariu mai pesimist, spre sfârșitul anului 2021, dar e important de înțeles că primul val de stoc de vaccin care va ajunge în România va fi destinat personalului medical, abia în următoarea fază vom vedea vaccinul administrat altor categorii din populație, în special celor vulnerabili”, a conchis Vlad Mixich.

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech se bazează pe una dintre cele mai inovatoare și mai avansate tehnologii, adoptată și de alte două mari companii aflate în competiție: Curevac, din Germania, și Moderna, din SUA, care colaborează pentru descoperirea vaccinului împotriva pandemiei cu Organismul de Cercetare a Bolilor Infecțioase din SUA (NIAID), condus de Anthony Fauci, dar și cu Coalition for Epidemic Preparedness Innovation (CEPI).

Toate cele trei vaccinuri sunt în a treia și ultima fază a studiului clinic și toate trei sunt vaccinuri cu ARN.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *