Skip to content
Politică

Cum îl plătește liderul USR Cristian Ghinea pe consultantul politic Cristian Ghinea cu bani publici: „Se consultă pe sine însuși pe banii statului?”

Inquamphotos/colaj

Este normal ca un lider de partid să-și ofere sieși consultanță politică, pe bani publici?, se întreabă jurnalistul Alexandru Căutiș pe pagina sa de Facebook.

„Cristian Ghinea este lider USR, unul dintre cei mai marcanți lideri USR (unii spun chiar că el conduce USR) e și fost ministru. Recunosc că pentru mine și pentru alți colegi de la fosta Academie Cațavencu domnul Ghinea a reprezentat o speranță pentru împrospătarea politicii românești. Speram ca domnul Ghinea să nu se transforme în cei pe care-i voia înlocuiți, să nu le preia stilul. Pe zi ce trece mă conving că și domnul Ghinea s-a lăsat pradă metehnelor politicienilor din spectrul murdar al politicii românești.

Să fii lider de partid (unii spun că este liderul suprem al USR) și să încasezi bani de la bugetul de stat pentru consultanță oferită de societatea comercială pe care o administrezi chiar tu, fix partidului pe care-l conduci, mi se pare o ipocrizie maximă! Domnul Ghinea se consultă pe sine însuși pe banii statului? Domnul Ghinea (administratorul societății comerciale) nu-i spune domnului Ghinea (lider al USR) ideile politice, sfaturile politice, până ce domnul Ghinea (liderul USR) nu plătește domnului Ghinea (administrator de societate comercială) factura din banii de la stat? Consultanța are loc cu un domn Ghinea care se privește în oglindă, mută banii dintr-un buzunar în altul, de la partid la administrator și începe să-și dea sieși sfaturi?

Oare dacă domnul Ghinea își dă singur palme privindu-se în oglindă e tot pe banii de la bugetul de stat?”, scrie jurnalistul.

Ingineria financiară prin care USR și Ghinea fentează statul cu aproape 16.000 de lei lunar

„USR și Cristian Ghinea maschează o relație de muncă printr-un contract de consultanță cu o firmă deținută de același Ghinea”, spun surse politice pentru PS News. Potrivit unor informații obținute în exclusivitate de PS News, în loc să-l angajeze și să plătească la stat contribuții în conformitate cu salariul de 5.000 de euro pe care-l primește de la partid, USR îl plătește pe Ghinea printr-un SRL – Thinking Ahead Research And Consultancy. Un SRL care are zero angajați și un unic acționar și administrator: fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea

Problema este că, la acea cifră de afaceri, firma este impozitată în regim de microîntreprindere. Deci pentru 5.000 de euro pe lună, Cristian Ghinea plătește taxe de 50 de euro pe lună + 1.170 de lei pe lună (impozit și contribuții la un salariu minim). În total, aproximativ 1.650 de lei. 

Dacă USR l-ar plăti pe Ghinea în calitate de angajat și nu pe firmă, la un venit net de 5.000 de euro, adică aproximativ 24.750 de lei, partidul trebuia să achite la stat 10.577 de lei contribuție pensii, 4.230 de lei contribuție asigurări sănătate și 2.750 de lei impozit. Adică un salariu brut de peste 42.300 lei și contribuții la stat de peste 17.550. Mai exact, USR plătește la stat pentru angajatul Ghinea cu aproape 16.000 de lei mai puțin!

Pe pagina https://transparentasg.usr.ro/ se pot observa toate plățile făcute de către USR fostului ministru al Fondurilor Europene. Toți banii fiind din subvenția de stat! Vorbim de aproximativ 260.000 de lei pe care USR i-a virat în contul lui Cristian Ghinea în 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *