Cum încalcă Băsescu Constituția? Explicațiile unui deputat

Într-un comunicat de presă remis redacției PSnews.ro, deputatul PSD Ana Birchall a declarat că societatea românească este martora unui abuz fără precedent al instituției prezidențiale și a unei sfidări a Constituției. „În loc să fie un președinte pentru toți românii, Traian Băsescu joacă rolul de ‘analist politic’, așa cum chiar el a declarat, oferind direct de la Cotroceni consultanță partidului său”, a subliniat Ana Birchall, după ce delegația PMP a fost primită la Cotroceni pentru „consultări”.

Ana Birchall este de părere că „Primirea membrilor PMP la Cotroceni într-un scop pur electoral reprezintă un abuz fără precedent din partea președintelui şi o nouă dovadă a șirului de abuzuri şi de încălcări constituționale comise pe care Traian Băsescu, arătând încă o dată lipsa de respect față de românii pe care ar trebui să-i slujească. Președintele își construiește o dinastie imorală pe spatele instituțiilor care ar trebui să servească România şi interesul României.”

„Președintele a ajuns să-și conducă partidul de la Cotroceni, ceea ce este profund îngrijorător, anticonstituțional și imoral. Rolul lui Traian Băsescu este evident pentru oricine: a coborât instituția prezidențială într-o mocirlă nemeritată pentru România și pentru poporul român. În 10 ani de mandat, nu a realizat nici măcar un proiect major de politică externă pentru România, în schimb a introdus ură, dezbinare, scandal și sărăcie în societatea românească.”, a mai adăugat Ana Birchall.

Deputatul PSD a precizat în mod public faptul că Articolul 80, alin. 2, din Constituția României impune un rol de mediator pentru președinte. Textul Constituției nu separă sub nicio formă persoana fizică de funcția în stat. Astfel, președintele nu poate primi la Cotroceni, în audiență privată sau în rol pur personal, candidatul unui partid pe care-l susține la următoarele alegeri pentru a oferi consultanță politică sau pentru a stabili strategii electorale.

„Rolul președintelui este de mediator între puterile statului. Este încă o dovadă a faptului că Traian Băsescu a dus în ridicol funcția pe care o ocupă, instituția pe care vremelnic o conduce, afectând grav imaginea României în Europa și în lume. Suntem martorii unui abuz al instituției prezidențiale și de o exagerare, o forțare a bunului simț din partea candidatului. Având în vedere vizitele pe care le primește, devine evident faptul că Traian Băsescu este în campanie pentru Elena Udrea și Klaus Iohannis. Cu Băsescu, Iohannis și Udrea, România merge spre un model dictatorial, în care un președinte demis de 7,4 milioane de români vrea să rămână la frâiele țării și nu vrea să renunțe la putere”, a arătat Ana Birchall.

„Poate dacă doamna Udrea și-ar fi cumpărat un bilet de intrare la muzeul Palatului Cotroceni și s-ar fi întâlnit accidental cu mentorul său, Traian Băsescu, aș fi dat vina pe soartă, dar primirea unui candidat fără nici un fel de funcție în statul român și cu un scop politic evident arată lipsă de decență și de respect. Traian Băsescu nu are timp să-şi îndeplinească atribuțiile constituționale, să semneze decretul de numire al Ministrului delegat pentru Buget, în schimb are timp pentru a oferi consultanță politică, stabilind strategii electorale, în scop pur personal. Am încrederea că românii vor vota în luna noiembrie pentru a scăpa de regimul Băsescu și abuzurile, certurile și dezbinarea ultimei decade, pentru a confirma un nou model de președinte: un președinte care să unească românii în jurul unui proiect de țară, care să aducă prosperitate pentru toți românii pentru o Românie puternică, care să fie reprezentată cu demnitate în Europa și în lume. Românii nu vor mai accepta abuzuri la adresa instituțiilor statului și vor taxa candidații lui Băsescu care au misiune să-i continue regimul”, a concluzionat Ana Birchall.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: