Skip to content
Republica Moldova

Cum încearcă AUR să obțină un cap de pod la Chișinău. Participarea la alegerile din R. Moldova, un preludiu pentru un plan mai ambițios

Facebook

AUR încearcă să își extindă influența dincolo de Prut și să obțină un cap de pod în R. Moldova. Ieri, Alianţa pentru Unirea Românilor anunţă că Partidul Liberal din R. Moldova se alătură proiectului AUR, co-preşedintele Claudiu Târziu afirmând că AUR va ajunge în Parlament şi la Chişinău.

AUR caută un cap de pod în R. Moldova

Partidul Liberal din Republica Moldova, condus de fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă este al treilea partid care anunță că încheie o alianță cu AUR în perspectiva alegerilor anticipate din 11 iulie. Celelalte două partide care au aderat deja la proiectul celor de la AUR sunt Uniunea Salvați Basarabia (USB) și Partidul Popular Românesc (PPR). Partidul lui Chirtoacă are însă o notorietate ceva mai mare, lucru care le-ar putea servi interesele celor de la AUR. De notat e că toate aceste formațiuni politice au în comun o ideologie populistă care îmbracă și teme naționaliste.

AUR profită de climatul favorabil de la Chișinău. Țara trece printr-o criză politică care va fi rezolvată abia după alegerile din 11 iulie. Prin urmare, vulnerabilitatea politică a Chișinăului e exploatată cu abilitate de către cei de la AUR. Promovând un program fals unionist, AUR exportă în realitate doar populism și iliberalism. Prezența AUR pe scena politică de la Chișinău nu ar face decât să complice inevitabil și chiar să compromită parcursul european al R. Moldova. Temele celor de la AUR sunt adesea incompatibile cu statul de drept și cu democrația, doi precursori esențiali pentru orice stat care visează să intre în clubul european. Mai mult decât atât, falsul unionism și ultranaționalismul promovat de cei de la AUR riscă să îngroape definitiv ideea unionistă din R. Moldova și nicidecum să o eleveze la un nou statut. Altfel spus, AUR reprezintă un uriaș pericol pentru fragila democrație de peste Prut și pentru traseul european al R. Moldova.

Chiar dacă scopul declarat al celor de la AUR este legat de alegerile din 11 iulie, în realitate, partidul lui George Simion are un obiectiv mult mai ambițios. AUR încearcă să se insereze în fibra politică a R. Moldova. Participarea la alegerile din 11 iulie este mai degrabă un demers simbolic menit să familiarizeze publicul moldovean cu partidul. Cooptarea unor nume cu rezonanță în R. Moldova, precum cel al lui Dorin Chirtoacă le va aduce puncte bonus celor de la AUR. Dacă printr-o minune alianța ar intra în Parlament după alegerile din 11 iulie, AUR ar puncta a doua cea mai mare victorie din istoria formațiunii politice după intrarea în Parlamentul României. Scopul pe termen lung al celor de la AUR este exact acesta – intrarea în Parlamentul R. Moldova. Cu o dublă prezență, atât în Parlamentul României, cât și în cel al R. Moldova, AUR ar avea o influență covârșitoare în afacerile interne ale celor două state. Cu siguranță că la nivelul retoricii, membrii AUR vor spune că obiectivul lor e unul unionist, poate chiar o reeditare a momentului de la 1859, cu România și R. Moldova în rol de protagoniste, în locul Principatelor Moldovei și Țării Românești. Retorica și temele ultranaționaliste ar fi exploatate cu abilitate de cei de la AUR. În realitate, agenda AUR ține de impunerea unui model iliberal în ambele state. Frânarea adâncirii integrării europene în cazul României și stoparea parcursului european în cazul R. Moldova. Modelul alternativ oferit de AUR e unul ultra-conservator, unul care exploatează temele anilor ’30, “românismul”.

Pe termen lung AUR va încerca să își crească vizibilitatea în R. Moldova și să intre pe scena mare a politicii de la Chișinău. Alegerile din 11 iulie reprezintă doar o uvertură pentru adevăratele ambiții politice ale celor de la AUR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *