Cum încearcă Elena Lasconi să își consolideze puterea în USR în spatele unei aparente reforme

robert manea

În politica românească, strategia de consolidare a puterii în cadrul unui partid este adesea o artă subtilă, bazată pe o combinație de tactici și mișcări calculate. Recent, Elena Lasconi, președinta USR și candidata partidului la alegerile prezidențiale, a demonstrat această subtilitate prin lansarea unei aparente consultări interne privind schimbarea regulilor de organizare a alegerilor interne. Această mișcare, ascunde de fapt o încercare clară de a-și consolida poziția în partid și de a diminua influența opoziției interne din cadrul formațiunii.

O mișcare calculată

Pe fondul rezultatului dezastruos al USR la alegerile locale din 2024, Lasconi a preluat conducerea partidului într-un moment dificil. Demisia lui Cătălin Drulă a lăsat un vid de putere, ocupat de Lasconi și echipa sa, însă nu cu un sprijin atât de mare pe cât și-ar fi dorit aceasta.

La alegerile interne din iunie, Lasconi a luat 7.700 de voturi. Totuși, cel puțin alte două grupări interne au în continuare o influență în partid. Gruparea din jurul lui Radu Hossu, care a luat 1.471 de voturi la alegerile interne și cea a lui Cristian Seidler, care a obținut 1.873 de voturi. Împreună, cele două grupări au aproape jumătate din voturile obținute de Lasconi și teoretic îi pot pune în continuare probleme acesteia, contestându-i autoritatea pe plan intern. În plus, Lasconi nu se bucură de susținerea tuturor liderilor de filiale, în special din partea unor figuri precum Vlad Voiculescu, șeful filialei București. Această opoziție internă reprezintă o amenințare reală pentru ambițiile sale politice și pentru planurile sale.

Mai mult, deși Lasconi are în acest moment o poziție relativ sigură în fruntea USR, lucrurile s-ar putea schimba dramatic în câteva luni. Liderul USR are șanse mici să livreze un rezultat mare la alegerile prezidențiale. Dacă Lasconi nu intră în turul 2, atunci s-ar putea confrunta cu situația lui Barna din 2019, care după eșecul răsunător de la prezidențiale a început să fie tot mai contestat, iar USR a pierdut mai mulți membri. Pentru a rămâne în fruntea USR chiar și în cazul unei înfrângeri la prezidențiale, Lasconi are nevoie să își consolideze poziția internă. Să nu uităm că Lasconi adoră postura în care se află, drept dovadă că a împărtășit de curând adulațiile unui menestrel care i-a compus un imn, numind-o pe Lasconi „Kamala de Câmpulung”.

Consultarea pe care a lansat-o Lasconi, prin care cere membrilor să se pronunțe cu privire la stabilirea listelor de candidați prin vot universal, este așadar o mișcare strategică menită să își consolideze baza de susținere. Prin apelul la membrii simpli, Lasconi încearcă să ocolească structurile de conducere ale partidului, unde influența sa este mai slabă, și să își asigure sprijinul unui electorat intern mai larg și mai puțin controlat de liderii locali. Practic, această inițiativă vizează redistribuirea puterii în cadrul USR, diminuând influența liderilor de filiale și a actualilor parlamentari în favoarea unei decizii directe a membrilor.

În esență, Lasconi dorește să schimbe regulile jocului, transformând procesul de selecție al candidaților pentru viitorul Parlament într-unul mai direct și mai deschis. Aceasta ar însemna că în viitorul Parlament ar ajunge persoane care sunt loiale ideilor și viziunii sale, consolidându-i astfel autoritatea în partid. Prin urmare, mișcarea Elenei Lasconi trebuie înțeleasă nu doar ca o tentativă de reformă în cadrul USR, ci mai ales ca o strategie politică bine gândită pentru a-și asigura un viitor mai sigur la conducerea partidului.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: