Skip to content
Externe

Cum încearcă Rusia să manipuleze democrațiile: plătește politicieni și partide. Ce spune Ambasada SUA la București

sebatrans.com

Serviciile de informații americane au dat publicității un raport în care arată că Rusia a dat cel puțin 300 de milioane de dolari unor partide politice şi candidaţi în peste 20 de ţări, începând din 2014. În acest fel, Rusia și-a exercitat influenţa în anumite domenii din acele țări.

Americanii spun că suma avansată de ei este o estimare „minimă”. După cum a indicat un înalt responsabil american pentru presa americanăprobabil că Rusia a transferat, în secret, „mai multe fonduri care nu au fost reperate”.

Potrivit relatării RFE/RL, Departamentul de Stat furnizează public unele informații din raportul serviciilor de informații din cauză că se așteaptă ca, în următoarele luni, Rusia să își folosească din ce în ce mai mult „instrumentele” pentru a-și crește influența.

Raportul nu dă concret numele țărilor în care Rusia a dat bani politicienilor, oferă, în schimb, unele informații cu privire la ce s-a întâmplat. Astfel, aflăm că există un ambasador rus într-o ţară asiatică nespecificată care i-a dat milioane de dolari unui candidat la alegerile prezidenţiale.

Ziariștii de la The Washington Post și The New York Times citează, sub protecția anonimatului, câțiva înalți responsabili care au spus că, prin dezvăluirea acestor informații, Administraţia Joe Biden încearcă să reducă influența rusească în contextul războiului din Ucraina.

Un înalt responsabil a declarat că diplomaţia americană va pune aceste concluzii la dispoziţia guvernelor a peste 100 de ţări.

Analiza serviciilor de informații americane arată că influența rușilor se face prin plata unor persoane ruse care desfășoară operațiunile globale. La rândul lor, acestea îi plătesc pe politicienii și alte persoane influente din diverse state.

Plata se face în numerar sau online, în criptomonede și cadouri generoase. Pentru a nu li se lua urma, rușii trec banii prin mai multe instituții folosind metoda „decupărilor”. Printre aceste instituții sunt fundații, grupuri de influență, grupuri de crimă organizată, consultanță politică, companii și întreprinderi de stat rusești.

Platformă online cu sediul în România

Banii furnizați de ruși în diverse țări au fost cheltuiți pentru a sprijini grupurile de influență susținute de partidele politice naționaliste de extremă-dreapta, au mai declarat înalții oficiali sub protecția anonimatului.

Analiza serviciilor de informații a fost cerută de Administrația Joe Biden, care a aplicat sancțiuni internaționale în efortul de a izola Moscova.

Înaltul oficial nu a spus câți bani se crede că a cheltuit Rusia în Ucraina, unde președintele Volodimir Zelenski l-a acuzat frecvent pe Vladimir Putin că se amestecă în politica internă.

Mai multe detalii, pe europalibera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *