Cum încearcă Rusia să saboteze parcursul R.Moldova. Mesajele propagandei: „UE înseamnă suferința poporului moldovenesc”

Fake News
Sursa foto: REALITATEA.MD

Invitat la „Puterea Știrilor”, ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a oferit detalii cu privire la procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Întrebat ce s-a schimbat de atunci în această privință și cât de aproape este Republica Moldova la acest moment de integrarea în Uniunea Europeană, Victor Parlicov a spus că sunt anumiți pași ce trebuie urmați și că trebuie combătută răspândirea dezinformării cu toate instrumentele posibile. Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022.

„Sunt nouă pași, nouă priorități pe care trebuie să le urmăm și eu cred că vom depăși această etapă cu succes pe parcursul acestui an. De asemenea, sper să primim, deci, o confirmare fermă, să declanșăm procesul de negocieri pentru aderare, unde va fi mult mai mult de lucru, vor fi mult mai mulți piloni pe care va trebui să lucrăm. Suntem pregătiți de asta. Mai mult de atât, pentru noi sunt două momente importante pe care trebuie să le spun. Procesul de integrare europeană este un angajament politic al guvernului din Republica Moldova, a guvernării din Republica Moldova. Există două aspecte importante ale acestui proces. Unu, noi trebuie să aducem această corelație sau să facem cetățenii să simtă diferența, să internalizăm în primul rând aceste reforme. Deci astea nu sunt lucruri pe care trebuie să le facem pentru Uniunea Europeană. Astea sunt lucruri pe care noi trebuie să le facem pentru cetățenii din Republica Moldova, sincronizându-ne cu regulile de joc din Uniunea Europeană, Este foarte important ca cetățeanul din Republica Moldova să înțeleagă că astea nu sunt chestii formale, de bifă, făcute pentru cineva de la Bruxelles. Astea sunt lucruri importante pentru calitatea vieții la noi și ce e pe misiune energetică, spre exemplu, mă interesează. Ce vreau să fac este, în primul rând, ca cetățenii să se simtă la ei acasă, în facturile lor, prin instrumentarul care îl vom lansa pe parcursul acestui an, ca investițiile în eficiența energetică, subvențiile pe care le vor putea obține similar unui model de proiect «Casa Verde» în România. Sunt beneficii reale, tangibile, pe care ei le pot simți finanțate de partenerii externi, pe care ei le resimt nu doar prin prisma că, uite, e mai confortabil acasă, dar inclusiv prin prisma reducerii facturilor. În prezent, foarte mult se speculează în spațiul informațional, deci tot felul de proxi la Federația Rusă aruncă aceste mesaje în spațiul public că uite, Uniunea Europeană înseamnă prețuri înalte, Uniunea Europeană înseamnă energie scumpă, Uniunea Europeană, înseamnă suferința poporului moldovenesc în fața a nu știu ce”.

Victor Parlicov
Victor Parlicov. Sursa foto: realitatea.md

Întrebat dacă gazul și energia electrică din Uniunea Europeană sunt, într-adevăr, mai scumpe decât cele din Federația rusă, Ministrul Energiei a negat, precizând că astfel de informații false sunt răspândite chiar de propaganda rusă.

„Este o minciună sfruntată. Se încurcă sursa și prețul cu momentul. Deci, repet, dacă am procura gaze de la Gazprom, ar fi mai scump gazul decât dacă îl procurăm de pe piața internațională. Doar că pentru cetățeanul care e conectat la spațiul informațional rusesc și privește tot felul de canale de propagandă rusești, lui i se povestește că de asta s-au scumpit prețurile în Republica Moldova, că nu luăm de la Gazprom sau pentru că am merge înspre Uniunea Europeană. Deci, în esență, trebuie să facem următoarele lucruri. Unu, să arătăm cetățenilor din Republica Moldova beneficiile integrării europene, să-i facem să simtă aceste beneficii la ei în buzunare și în confort, în locuri de muncă, în salarii mai bune, într-o bunăstare. Doi, este un element de atractivitate în procesul de integrare a Republicii Moldova, pentru că sunt oportunități pe care le oferă piața europeană. Vreau să vă spun că cea mai mare parte a exporturilor din regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile constituționale din Republica Moldova, tot spre piața europeană sunt orientate.

Din păcate, foarte mult s-a speculat și o perioadă foarte lungă în societatea noastră era proliferat mitul ăsta conform căruia prețul la gaze ar fi fost factorul definitoriu pentru calitatea vieții în Republica Moldova sau pentru creștere economică din Republica Moldova. Noi am făcut și niște statistici. Am fost și criticat pentru faptul că am spus în Republica Moldova că prețul la gaze este un subiect disproporțional umflat în spațiul informațional comparativ cu impactul lui real asupra vieții cetățenilor. Eu pot să dovedesc prin statistici. Deci eu pot să aduc o confirmare statistică a ceea ce am spus. În doar 15% din gospodăriile casnice se utilizează gazul ca sursă principală de încălzire, din inflația de 34% de anul trecut pe care am avut-o. Deși prețul la gaze a crescut de șapte ori pe parcursul anului, impactul asupra inflației, anume prețurilor la gaze direct la consumatorul casnic a fost de doar un întreg și șase sau un întreg și șapte procente din 34. Cu mult mai mare a fost impactul, spre exemplu, când a fost creșterea de doar două ori a prețului la energie electrică. Despre prețul la energie electrică se vorbește cred că de vreo cinci ori mai puțin decât prețul la gaze. Toată istoria asta de umflare a subiectului, de crearea a impresiei că toată Republica Moldova se ține pe prețul gazului, eu cred că a fost în mod deliberat promovată. Narativele astea au fost promovate de-a lungul anilor în Republica Moldova exact pentru a ține Moldova ancorată și pentru a putea specula politic subiectul prețului la gaze”, a spus Parlicov la „Puterea Știrilor”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: