Skip to content
Politică

Cum își poate tăia Ponta creanga de sub picioare în lupta contra lui Dragnea și Dăncilă EXCLUSIV

gandul.info

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează felul în care fostul prim-ministru Victor Ponta își poate tăia singur creanga de sub picioare în războiul declanșat pentru răsturnarea guvernului Dragnea-Dăncilă.

Ex-premierul a declarat luni seară la Realitatea TV că obiectivul Pro România este nici mai mult, nici mai puțin decât să răstoarne cabinetul Viorica Dăncilă până la 1 ianuarie 2019.

„La 1 ianuarie 2019, când va prelua România preşedinţia Uniunii Europene, să avem un guvern de oameni competenţi, vorbitori de limbi străine, profesionişti. (…) Până atunci, să reuşim să convingem, în primul rând, oamenii din PSD, că ei au majoritate, şi ceilalţi să facem un guvern care, timp de şase luni, să dea clasă Europei, să zică: «Ce prim-ministru am întâlnit în România, ce ministru al Agriculturii, al Educaţiei!»”, a afirmat Ponta, citat de Agerpres.

Calcule în Parlament

Prima tentație ar fi să privim afirmația deputatului de Gorj cu un zâmbet condescendent, amintindu-ne că PNL – un partid mult mai mare și mai organizat – a depus până acum două moțiuni de cenzură împotriva executivelor Grindeanu și Tudose, dar ambele demersuri au picat fără nici cea mai mică emoție pentru coaliția PSD-ALDE. Mai mult: ironia sorții a făcut ca aceste două guverne să fi fost date jos de însuși PSD: primul prin moțiune, iar al doilea prin presiuni în interiorul partidului.

Totuși, există șanse ca Dragnea să nu se culce chiar pe-o ureche, din două motive. Pe de o parte, Ponta se află acum în plină revenire, făcând de zor combinații în Parlament și – mai mult – le-a dat fanilor un imbold discursiv, prin însuși faptul că a stabilit un termen-limită pentru înlăturarea oamenilor lui Liviu Dragnea de la Palatul Victoria. Pe de altă parte, Victor Ponta și-a făcut o țintă doar din tandemul Dragnea-Dăncilă (la pachet cu valeții politici ai acestora), ex-premierul precizând că noul șef de Guvern trebuie să rezulte dintr-o negociere între Pro România și coaliția PSD-ALDE.

Cum își poate da foc Ponta la valiză

La prima vedere, putem interpreta demersul lui Victor Ponta din ultimele săptămâni ca pe o încercare de destabilizare a partidului care l-a consacrat în politica de vârf, la pachet cu crearea unei stări de nesiguranță și confuzie în rândurile PSD, o stare ce va constitui un teren fertil pentru plecările din Partidul Social Democrat către Pro România. În acest context, previziunea ar fi simplă: războiul va fi câștigat când partidul condus – cel puțin în acte – de către Daniel Constantin va șubrezi suficient de vizibil poziția PSD și ALDE, putând imediat după aceea să înceapă presiunile pentru o nouă majoritate în Legislativ.

Ei bine, să nu vă închipuiți că oamenii lui Liviu Dragnea vor sta cu mâinile-n sân! Dincolo de obișnuitul punctaj de discurs despre „trădătorii” care mușcă acum mâna ce i-a hrănit, estimarea noastră este că se vor înteți atacurile pe alt palier, mult mai nevralgic. Concret: ne așteptăm ca gașca Dragnea să scoată din sertar campanii în forță (bazate pe fapte reale sau inventate – contează mai puțin) împotriva clicii din jurul lui Ponta, pe un filon cât se poate de delicat: legăturile cu așa-numitul „Stat Paralel”.

Mai exact: pregătiți-vă ca în următoarele șapte luni până la sfârșitul anului să vedeți dezvăluiri peste dezvăluiri despre diverse legături pe care unul sau altul dintre oamenii lui Victor Ponta le-ar avea cu unul sau altul dintre serviciile secrete!

Nu de alta, dar isteria legată de George Soros, ONG-uri, Statul Paralel etc. a fost una dintre cele mai puternice teme de campanie (dacă nu chiar cea mai puternică) care au ajutat Partidul Social Democrat să câștige alegerile parlamentare din 2016. Iar contextul actual este cu atât mai fertil, cu cât PSD va putea liniștit să defileze cu decizia de miercuri a CCR împotriva lui Kovesi, prezentând-o ca pe o mare victorie împotriva „Statului Paralel”, comparabilă cu devoalarea protocoalelor secrete ale SRI-ului.

Nici Ponta nu va scăpa

Oricâte șampanii s-ar deschide acum la sediul Pro România, în cinstea traseiștilor care vin aproape în fiecare zi, Victor Ponta ar face bine a se pregăti încă de pe acum să încaseze lovituri pe bandă rulantă. Nu de alta, dar principalul lui dușman, Liviu Dragnea, va putea oricând să btă monedă pe faptul că ex-premierul Victor Ponta ar fi fost cel care, împreună cu fostul director al SRI George Maior, a stabilit componenţa guvernului USL în anul 2012.

De asemenea, amintim că același Dragnea l-a acuzat pe Ponta că tot el a fost cel care a negociat cu Traian Băsescu, George Maior și Elena Udrea numirea șefilor de la Parchetul General, DIICOT și DNA.

Și să nu ne ascundem după deget: deși a încercat să trimită în derizoriu aceste acuzații și să meargă pe sofismul „tu quoque” (adică „și tu, Dragnea, ai făcut la fel), Victor Ponta nu a oferit nici astăzi un răspuns credibil, care să fie convergent și cu declarațiile făcute de Traian Băsescu, Elena Udrea sau Crin Antonescu pe acest subiect.

Așadar…

…ne așteptăm să urmeze o vară fierbinte, în care atacurile la adresa actualei guvernări și ale premierului Viorica Dăncilă să se intensifice în următoarea perioadă: pe de o parte dinspre Ponta înspre Dragnea, Dăncilă și ai lor, iar pe de altă parte dinspre baronul de Teleorman nu doar către fostul doctor în drept, cât mai ales înspre forțele oculte care l-ar susține pe acesta. De exemplu, „Daddy” ar putea înteți alarmismul, mergând pe ideea că trebuie să fie ceva tenebros în spatele lui Victor Ponta (din zona SRI, SIE etc.), de vreme ce deputatul de Gorj a mers până acolo, încât să avanseze chiar un termen pentru răsturnarea guernării Dăncilă: 1 ianuarie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *