Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum justifică PSD alegerea primarilor într-un singur tur: În turul 2 sunt aranjamente politice, pierzătorii se pot uni împotriva celui de pe locul 1

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, senatorul PSD de Galați, Marius Humelnicu, a explicat că social-democrații sunt consecvenți și nu sunt de acord cu alegerea primarilor în două tururi. Cât despre situația de marți, de la Camera Deputaților, când mai mulți liberali s-au abținut la votul de respingere a proiectului AUR, Humelnicu a precizat:

„Noi, social-democrații, suntem consecvenți. Poziția noastră este fermă: să avem alegeri locale într-un singur tur. Justificăm acest lucru prin faptul că acela este votul politic (n.r – primul tur de alegeri), iar după ce se trece de primul tur, al doilea tur sunt niște aranjamente politice. Cel de pe locul 2 poate să facă orice aranjament cu ceilalți, cu pierzătorii, și să spună împreună să se voteze împotriva celui de pe locul 1. Dacă vreți, și statistic, ceea ce s-a întâmplat în 2008, când am avut alegeri în două tururi, 90% dintre cei aleși în primul tur au fost aleși și în al doilea tur.

Ceea ce s-a întâmplat marți în Camera Deputaților, potrivit colegilor, unii deputați ai PNL nu au votat. Nu știu care este justificarea. Cu siguranță a fost o defecțiune de comunicare (n.r – întrebat în legătură cu declarația liberalului Florin Roman la PS News). Din ce știam și știu, PNL și PSD doresc alegeri locale într-un singur tur”, a declarat social-democratul Marius Humelnicu.

„Declarațiile și jocurile politice care au fost făcute înainte de congres nu ne-au făcut bine”

Social-democratul crede și că „odată cu alegerea noului președinte, Nicolae Ciucă, cu siguranță se va vorbi doar pe o singură voce la PNL”, Humelnicu susținând că „declarațiile și jocurile politice care au fost făcute înainte de alegerea domnului Ciucă nu ne-au făcut bine nouă, românilor și României”.

„Din punctul nostru de vedere, nu s-a schimbat nimic de la ultima discuție din coaliție pe această temă. Cred că odată cu alegerea noului președinte, Nicolae Ciucă, cu siguranță se va vorbi doar pe o singură voce la PNL, nu pe mai multe. Până acum așa s-a întâmplat. Să știți că noi am avut și avem o relație foarte bună la guvernare cu domnul prim-ministru. A fost și declarația președintelui nostru, domnul Marcel Ciolacu. Instituțional, suntem într-o relație corectă, echilibrată cu domnul Nicolae Ciucă și ne interesează tot ceea ce înseamnă bunăstarea românilor, să avem o economie sănătoasă. Cred că aceste lucruri sunt cele mai importante. Declarațiile și jocurile politice care au fost făcute înainte de alegerea domnului Ciucă nu ne-au făcut bine nouă, românilor și României. Avem nevoie în momentul de față de un echilibru. Cred că proiectul acesta privind alegerea primarilor în două tururi se va respinge, într-un final”, a conchis Humelnicu.

Florin Roman: ”Defecțiune pe partea de comunicare”

Fostul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, deputatul PNL de Alba Florin Roman, a explicat și el, în exclusivitate pentru PS News, ce s-a întâmplat, marți, când mai mulți liberali, printre care și el, s-au abținut la votul pentru respingerea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi. Liberalul susține că „a fost o defecțiune pe partea de comunicare” între PNL și social-democrați.

„Ieri nu s-a votat proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. S-a votat retrimiterea unui proiect de lege la Comisie, nu s-a votat nimic altceva. A fost o defecțiune între noi și cei de la PSD pe partea de comunicare, pe lista de vot final. Practic, a fost o reacție a noastră la o lipsă de comunicare vizavi de lista de vot final. Acesta a fost adevărul. Proiectul se întoarce la Comisie, va fi respins și, în final, va fi respins și de plen.

Noi, înainte de fiecare ședință, punem o listă în față, întrebăm dacă sunt puncte de vedere diferite și le informăm. Proiectul nu va trece, asta e clar”, a mai declarat deputatul liberal Florin Roman.

Ce s-a întâmplat în Parlament

Cele 3 partide care se află la guvernare nu au reuşit să respingă propunerea legislativă privind alegerea primarilor în două tururi, cu majoritate PSD-PNL-UDMR, după ce mai mult de jumătate din parlamentarii liberali prezenţi s-au abţinut şi astfel nu s-au întrunit voturile necesare.

Așadar, legea propusă de AUR privind alegerea primarilor în două tururi, un proiect care se bucură şi de susţinerea USR, ar fi trebuit să fie respinsă marţi în Parlament, potrivit unor calcule din interiorul coaliţiei. Cu toate acestea, s-au înregistrat doar 154 de voturi pentru respingerea legii, numărul minim necesar pentru respingere fiind de 166 de voturi.

Aleşii PSD şi UDMR s-au mobilizat aproape în întregime pentru respingerea legii. Din cei 99 de social-democraţi prezenţi, 98 au votat pentru respingere şi unul singur a votat contra. Din partea Uniunii Maghiare, toţi cei 16 parlamentari prezenţi au votat pentru respingerea legii privind alegerea primarilor în două tururi. Coaliţia s-a bucurat şi de sprijinul minorităţilor, grupare care şi-a mobilizat 12 din cei 16 parlamentari prezenţi.

În schimb, aleşii PNL s-au împărţit în două. Din cei 60 de parlamentari liberali prezenţi, doar 27 au votat pentru respingere, în timp ce 31 de aleşi s-au abţinut de la vot, iar doi nu au votat, astfel că nu a putut fi atins numărul minim de voturi necesar pentru respingerea legii. Proiectul de lege se întoarce la comisiile de specialitate, pentru dezbatere, şi va reveni la vot final.

Amintim că parlamentarii AUR au depus, la începutul anului trecut, un proiect de lege pentru alegerea în două tururi de scrutin a primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene. Unul dintre liderii partidului, Claudiu Târziu, anunţa la acea vreme că începând din 2012, când legea a fost schimbată, s-a înregistrat o scădere drastică a numărului de primari noi, o mai slabă calitate a actului de guvernare locală, o „perpetuare a dinastiilor locale” care nu ţin cont de interesele electoratului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *