Skip to content
Opinii & Analize

Cum l-a transformat pandemia pe Iohannis dintr-un președinte absent într-unul decisiv: Ultimele mișcări ale șefului statului

Inquam Photos / George Calin

Spre deosebire de mandatul precedent, în care Klaus Iohannis a jucat mult mai precaut, fiind de multe ori băgat în corzi de cei de la PSD, în al doilea mandat vedem o schimbare completă în atitudinea președintelui. Această schimbare a fost vizibilă în mai multe ocazii, însă ne vom opri asupra celui mai recent episod.

Reacția președintelui la explozia de cazuri de COVID-19

Miercuri, România înregistra cel mai mare număr de cazuri de la debutul pandemiei – 555. În ziua următoare cifra creștea la 614, stabilind un nou record negativ. În acest context, Klaus Iohannis a făcut exact ceea ce un președinte ar fi trebuit să facă, dând un mesaj ferm.

În primul rând, președintele a eliminat politizarea crizei coronavirusului, o mișcare necesară, de vreme ce acest lucru a contribuit substanțial la decredibilizarea pericolului reprezentat de pandemie: “În această perioadă în loc să fim toți de aceeași parte, vedem că sunt politicieni care exploatează această situație”, a spus Klaus Iohannis.

În continuare, președintele a cerut un set de soluții rapide Parlamentului, fără a mai arunca vina pe legi vechi. Mai mult decât atât, a evitat să mai acuze CCR, aplicându-i chiar o corecție discretă premierului Orban care îndemna la nerespectarea deciziilor Curții: „Deciziile CCR sunt obligatorii, precum și respectarea legilor și Constituției. Mai mult n-am ce comenta. Aruncarea vinei dintr-o curte în alta nu ajută pe nimeni”.

Nu în ultimul rând, președintele s-a adresat direct populației, pe un ton inteligibil, dând de înțeles că limitarea răspândirii virusului și a efectelor nefaste ale pandemiei, depinde în ultimă instanță de fiecare dintre noi, de conștiința noastră: ”Dragi români, nu lăsăți garda jos! Este în joc viața noastră și a celor dragi. Să nu credem că virusul dispare de azi pe mâine. Noi avem cel mai important instrument că să ne protejăm: conștiința noastră”.

Schimbarea de ton a președintelui, o mișcare necesară

Devenise clar că dispariția președintelui din spațiul public și acapararea discursului public în privința pandemiei de coronavirus de către o serie de personaje politice cu obiective strict politice începea să aibă efecte negative. Politizarea excesivă și decredibilizarea pericolului pandemiei a dus la o relaxare excesivă care s-a tradus în explozia de cazuri noi de coronavirus. Revenirea în prim-plan a președintelui și tentativa de depolitizare a acestui subiect a semnalat o schimbare de ton fermă. Or, dacă Klaus Iohannis va menține comunicarea consistentă și depolitizată ar putea contribui esențial la redresarea situației.

În ceea ce privește proiectul legii carantinei, o urgență evidentă în acest moment, după cum explica și președintele Iohannis, soluția trebuie să fie clară, puternică și implicit constituțională. Legea nu trebuie să țină cont doar de cei care sunt acum la putere. Ea trebuie gândită, astfel încât să prevină posibilele abuzuri, indiferent de cine se află la guvernare. În plus, politicienii trebuie să arate și la nivelul faptelor, nu doar al declarațiilor, că viața românilor primează în această ecuație complicată. Asta înseamnă că subiectul coronavirusului trebuie depolitizat și demistificat. Teoriile conspirației și alte aberații nu fac decât să alimenteze neîncrederea populației în gravitatea pandemiei și să ducă în final la un soi de autosabotare. „Unitatea” ar trebuie să fie cuvântul-cheie în această perioadă grea, iar semnalul președintelui este unul de bun augur, care îndeamnă tocmai spre această stare de fapt.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *