Skip to content
Politică

Cum lucrează dezinformarea „FAKE NEWS”. Pretinsul război civil din Suedia EXCLUSIV

observator.tv

Un portal mass-media on-line din Polonia, www.reporters.pl , a publicat în această săptămână o știre în care anunță, nici mai mult, nici mai puțin, că în Suedia este pe cale să înceapă un război civil.

Titlul materialului original în polonă este ”În Suedia a izbucnit războiul civil! Șeful poliției: «Acordați-ne asistență!» Oare va introduce Polonia trupele?”

Tonul alarmist cu care pornește articolul bate la ochi pentru orice consumator de presă, un domeniu care ar trebui să relateze ceea ce se întâmplă în mod obiectiv și onest, fără a inocula frici colective în rândurile grupului lor de cititori.

„Autoritățile suedeze au încetat să mai controleze situația din țară. E doar o chestiune de timp până când salvarea acestei țări de iminenta catastrofă umanitară va depinde de o intervenție militară din exterior – apreciază experții în situații de criză”, notează materialul citat.

Din articolul nedatat și fără autor (!) de pe portalul polonez, mai aflăm că șeful poliției din Suedia, Dan Eliasson, ar fi recunoscut la televiziunea publică suedeză că forța de poliție din țară ”nu este în stare să contracareze de una singură situația haotică din țară”. ”Ajutați-ne, ajutați-ne!” (Hjälp oss, hjälp oss), ar fi exclamat Eliasson. Jurnaliștii polonezi care nu doresc să-și decline identitatea citează portalurile ”Info Wars” și – atenție! – ”Jihad Watch”.

Știm, totuși, că materialul a fost publicat pe Reporters.pl în această săptămână, din „Raportul asupra dezinformării” elaborat de EU East StratCom Task Force și diseminat săptămânal. Forțele de comunicare strategică ale Uniunii Europene de pe flancul estic se ocupă de identificarea și expunerea știrilor false de ordinul celei care face subiectul acestei analize.

Am intrat la sursele citate de portalul polonez ca să vedem dacă nu cumva și în România ar trebui să ne facem griji pentru soarta suedezilor și, eventual, dacă este cazul să trimitem trupe în Suedia, să pacifice țara de 9.000.000 de locuitori și aflată pe locul 6 la nivelul calității vieții în 2016, conform Weforum.org.

Nu am rămas surprinși când am constatat prezența rețetei clasice a dezinformării prin intermediul știrilor false puse în practică preponderent în ultimii 7 ani, de la începutul Primăverii Arabe și scandalul publicării cablogramelor diplomației din Statele Unite ale Americii de grupul Wikileaks, condus de Julian Assange.

Un raport secret al poliției suedeze ar anunța că numărul zonelor interzise din Suedia, așa-numitele ”no-go zones”, ar fi crescut de la 55 la 61.  Am încercat să accesăm raportul secret menționat de cele trei portaluri, însă în locul unul link cu trimitere la un document PDF nu am găsit altceva decât site-ul corporației daneze de teleradiodifuziune Danmarks Radio, www.dr.dk, pe care, cercetându-l, nu am găsit vreo trimitere la mesajul șefului poliției suedeze Dan Eliasson.

Rețeaua daneză de teleradiodifuziune cuprinde astăzi 6 posturi de televiziune și 8 posturi de radio și a fost fondată în 1925 de Parlamentul unicameral al Danemarcei (Folketing), proprietarul ei actual fiind statul danez (potrivit Wikipedia.org). În acest context, și mai ales având în vedere faptul că din Consiliul de administrare al DR (acronimul corporației) fac parte 11 membri, dintre care 6 sunt numiți de fondator, Parlamentul Regatului Danemarcei, putem observa cum difuzarea știrii cu războiul civil din Suedia implică și vecinii ei.

Care este adevărul privind „războiul civil” din Suedia?

Pe data de 21 iunie, Comisarul Poliției Naționale din Suedia, Dan Eliasson, a făcut apel la alte instituții ale statului suedez și la societatea suedeză în ansamblu pentru a ajuta forțele de poliție în misiunile lor de protejare a siguranței publice din țara scandinavă, a relatat portalul DN.se.

Fiind invitat la o emisiune TV și răspunzând la o întrebare care îi fusese pusă, și care conținea sintagma ”război civil”, Eliasson a comparat unele misiuni deosebit de dificile ale subordonaților săi cu situația din teatrul de operațiuni al unui război civil.

Zonele ”no-go” reprezintă, de fapt, doar anumite anumite cartiere din cele 1956 de zone urbane) ale țării scandinave în care polițiștii suedezi desfășoară, intermitent și aleatoriu, măsuri de control și percheziții, potrivit Wikipedia.org. Unele din aceste măsuri implică departamentele anti-teroriste ale Autorității Suedeze de Poliție (Polismyndigheten), autoritatea administrativă centrală a forțelor de poliție din regatul scandinav, arată aceeași enciclopedie online Wikipedia.

Apelul Comisarului Dan Eliasson de pe 21 iunie pare să vizeze în primul rând Serviciul de Securitate al Suediei (Säkerhetspolisen, abreviat Säpo), subordonat pe linie de comandă Ministerului Justiției din Guvernul suedez. Serviciul suedez de informații are în aria de activitate atât contracararea amenințărilor teroriste prin misiuni de teren (prin forțele sale speciale – contra-terorismul), cât și investigarea infracțiunilor de terorism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *