Cum luptă statul cu drogurile. Ionuț Stroe (PNL): Toleranță zero!

ionut stroe
Sursa foto: Facebook / Ionut Stroe

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat, într-o intervenție pentru Prima News, că în ultima săptămână există rezultate concrete în lupta împotriva drogurilor, adică ultimele acțiuni realizate de Brigada de Combatere a Criminalității Organizate cu DIICOT și cu toate instituțiile de la MAI.

„Este foarte bine că se descoperă aceste lucruri dar, stau și mă întreb, până în momentul de față, cum erau ele, sub ce forme erau comercializate aceste produse, având în vedere că, iată, au în compoziție substanțe susceptibile a avea aceste efecte psiho-active și care, practic, evidențiază caracterul ilegal al acestor produse. (…) S-ar putea să fi conștientizat mai târziu instituțiile statului această problemă dar, în momentul de față înțeleg că există o luptă pornită cu toate forțele la nivelul MAI, există toleranță zero declarată drogurilor, indiferent de substanța sau de forma acestora”, explică purtătorul de cuvânt al PNL.

Acesta spune că au fost capturate mai multe sute de kilograme, în decurs de două săptămâni de zile, de droguri, unele chiar de foarte mare risc.

Rețelele de traficanți obligă instituțiile la o readaptare urgentă

Stroe spune că sunt rețele care sunt în momentul de față destructurate, la cei din zona 2 Mai, la cei din Iași, iar DIICOT-ul cercetează toată rețeaua de consumatori.

„Văd și o formă de reorganizare institituțională atât de necesară, apropo de adaptarea instituțiilor statului la modul în care sunt organizați sau se trafichează, se transportă, aceste mărfuri”, mai arată acesta.

Stroe spune că „este o bătălie foarte complexă și foarte amplă, de asta, probabil, președintele Klaus Iohannis a inclus-o pe agenda CSAT-ului de săptămâna viitoare” și îl numește „amenințare la securitatea națională”.

Despre implicarea Poliției Române în scandaluri cu droguri (tragedia de la 2 Mai și cazul de la Iași, unde un polițist a fost prins că ambala dulciuri cu droguri la o fabrică locală), Stroe crede că rețelele de crimă organizată, în decursul vremii, și-au ales oameni din interiorul sistemelor care ar fi trebuit să intervină.

„Presupun că aceste exemple, apropo de implicarea unor polițiști, atenție, am face un foarte mare păcat să generalizăm, unor polițiști în acest fenomen, este o formă prin care cei care au coordonat această rețea și-au asigurat cumva protecția. Încă o dată spun, a lansa în spațiul public informații doar despre probleme care au fost întâmpinate de oameni ai legii, sau oameni ai legii implicați în aceste activități, din punctul meu de vedere este o formă indirectă de încurajare a traficanților. Aceste operațiuni, apropo de descoperirea lor, sunt foarte complexe, presupun foarte multă muncă teren. Colegii acestui individ care participau la acestă activitate, purced și au grupări, au oameni, au surse, se informează, acționează, sunt pe teren”, arată politicianul.

Cei de la Crimă organizată poate așteaptă luni de zile în acțiuni operative ca să descopere aceste rețele, mai punctează Stroe. Apoi, le țin sub observație, iau măsuri care ajută la anchete foarte complexe, care să evidențieze nu numai consumatorul final sau doi trei amărâți care consumă droguri, ci întreaga rețea, modul în care ajung în țară aceste droguri sau sunt produse.

Poate până în momentul de față neconștientizând foarte bine amploarea fenomenului, nu au existat resurse umane, resurse financiare alocate sau instituționale, mai spune Stroe. El spune că este necesară o mult mai bună organizare instituțională, „adică instituțiile cu competențe, responsabilități în domeniu ar trebui să conlucreze, să se organizeze mai bine pentru a destructura aceste rețele”. 

Apoi, sunt necesare măsuri care să curețe un sistem instituțional, poate incremenit în timp, poate parazitat în anumite puncte. Și nu în ultimul rând, este nevoie de pregătire de personal, explică politicianul.

„Sunt foarte mulți oameni care trebuie specializați, pentru că fenomenul acesta al consumului și traficului de droguri este mult inaintea pregătirii, poate în zona instituțiilor de învățământ, în Poliție, în zona Serviciilor de Informații și este nevoie și de personal foarte bine pregătit, specializat în aceste domenii. Așa că lucrurile sunt extrem de complexe și serioase și etapizat trebuie abordate toate aceste paliere”, conchide Stroe.

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: