Skip to content
Opinii & Analize

Cum luptă Uniunea Europeană cu pandemia de coronavirus. Principalele măsuri luate la Bruxelles

facebook European Commission

Europa se confruntă în această perioadă cu cea mai gravă criză de sănătate din ultimele decenii.

Situația este atât de gravă încât europenii au apelat deja la o serie de măsuri pentru încetinirea răspândirii coronavirusului.

Închiderea granițelor spațiului Schengen

O primă măsură vizată de Uniunea Europeană ar fi închiderea tuturor graniţelor spaţiului Schengen, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. Ţările europene au discutat ieri despre ideea introducerii unei interdicţii călătoriilor inutile în spaţiul Schengen, pentru o perioadă de 30 de zile, cu mici excepţii. Medicii, asistenţii sau cercetătorii implicaţi în găsirea unei soluţii pentru combaterea virusului, precum şi muncitorii care comută în interese de serviciu de o parte si de alta a graniţelor, pot continua să călătorească.

Propunerea a fost anunţată de preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen: „Cu cât mai puţine călătorii, cu atât mai mult putem controla răspândirea virusului. Prin urmare, propun şefilor de stat şi de guvern să introducă restricţii temporare pentru călătoriile inutile în UE”.

Această măsură are loc în contextul în care mai multe ţări membre ale UE şi ale spaţiului Schengen au început să introducă controale de frontieră pe cont propriu, interzicând intrarea persoanelor străine. Propunerea a fost discutată iniţial de preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi şefii Comisiei Europene şi Consiliului.

Finanțare pentru vaccinurile CureVac

Comisia Europeană a oferit până acum aproximativ 80 de milioane de euro sprijin financiar companiei CureVac, un dezvoltator de vaccinuri din Tübingen, Germania, pentru a dezvolta şi produce un vaccin împotriva coronavirusului. În acest sens, preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen şi comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, au discutat deja cu managementul CureVac.

“În această criză de sănătate publică, este de maximă importanţă să sprijinim cercetătorii noştri. Suntem hotărâţi să oferim CureVac finanţarea de care are nevoie pentru a extinde rapid dezvoltarea şi producerea unui vaccin împotriva coronavirusului. Sunt mândră că avem companii de frunte, aşa cum este CureVac în UE. Casa lor este aici. De vaccinurile lor vom beneficia toţi, în Europa şi nu numai”, a spus von der Leyen.

Iniţiativa de investiţii ca răspuns la Corona

O ultimă măsură importantă o reprezintă „Inițiativa de investiții ca răspuns la Corona” (Corona Response Investment Initiative), anunțată de Ursula von der Leyen încă din data de 10 martie. În acest sens, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă care va însuma 37 miliarde de euro şi care se bazează pe punerea la dispoziţie a 8 miliarde de euro sub formă de lichidităţi pentru investiţii provenind din resurse neutilizate din prefinanţarea aferentă fondurilor structurale şi de investiţii europene. Banii vor fi folosiţi pentru a accelera investiţiile în beneficiul sectorului de sănătate, al IMM-urilor şi al altor segmente vulnerabile ale economiilor, astfel încât să se evite o criză economică de proporții.

Rămâne de văzut cât de eficiente vor fi aceste măsuri gândite la Bruxelles și ce răspunsuri vor găsi reprezentanții Comisiei Europene astfel încât să existe o coordonare cât mai mare între statele membre ale UE în încercarea de a combate epidemia de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *