Cum mai manipulează George Simion românii: cine erau, de fapt, cei care stăteau la coadă pentru apartamente

Foto Cluj 24

O nouă metodă de manipulare marca George Simion, președintele AUR.

Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R.Moldova, a dezvăluit cine au fost, de fapt, românii care au stat la coadă pentru a semna contractul de înscriere în „Planul Simion”. Potrivit lui Șalaru, cei care s-au înghesuit la sediul AUR pentru a se înscrie pe listele de așteptare pentru apartamente erau, de fapt, membri de partid. Toți au fost obligați de președintele AUR, George Simion, să vină și să formeze cozi, a povestit Anatol Șalaru.

„George Simion și-a obligat membrii de partid să participe la așa ceva”

„Oamenii care au venit la aceste cozi au fost aduși pe liste de partid. M-a sunat cineva de la AUR care a zis că el vrea să plece, că nu mai poate suporta toată mizeria asta. Prima zi de stat la aceste cozi a fost obligație în partid, George Simion și-a obligat membrii de partid să participe la așa ceva, să stea la cozi. Asta s-a întâmplat în prima zi. În a doua zi nu a mai venit nimeni. Mi-a spus această persoană din AUR că a doua zi a fost la un centru d-ăsta și era doar un om acolo, pentru că nu a mai venit nimeni adus. Simion i-a adus doar în prima zi pentru a face impresie că românii sunt interesați de planul lui. Oamenii înțeleg că o economie funcționează altfel.

Eu am lucrat în țările arabe și știu că inclusiv în aceste țări, care își permiteau să ofere gratuit gaze, energie electrică, după câțiva ani renunțau la ele fiindcă menține spiritul acesta de lenevie, de consumatori din contul statului, oameni care așteaptă cu mâna întinsă ajutoare. Iar aceste lucruri duc la pierderea inițiativei private. O economie nu poate funcționa doar pe pomeni. Doar pensiile speciale trag țara înapoi cu mult. La anul vom avea 1,7% din PIB pentru pensiile speciale. Este exact cât pentru Armată sau pentru sănătate sau educație. Este o povară mare pentru țară, iar dacă vom ajunge ca George Simion să implementeze asemenea proiecte, România va da faliment. George Simion știe că aceste proiecte nu pot fi realizate, dar el mai știe încă un lucru: că nu va fi niciodată la guvernare și de aceea nu îl costă nimic să spună, poate să promită orice. Chiar dacă va veni la guvernare, va veni în cadrul unei alianțe în care nu va putea face ce vrea”, a declarat Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R.Moldova, în direct la Puterea Știrilor.

Imaginile cu zeci de oameni stând la coadă la sediile AUR pentru a semnat contracte prin care li se promit, printre altele, apartamente la prețuri mici, au stârnit reacțiile mai multor persoane în mediul online. Printre acestea este și Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj.

„POLITICA PENTRU PROȘTI” – este intitulată postarea profesorului Naumescu, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB.

„Circulă imagini grotești (încă sper că sunt false, deși prietenii îmi spun că sunt adevărate), cu oameni atât de naivi în esență, care stau la coadă să semneze că sunt de acord să primească apartamente „chilipir”, în schimbul votului lor. Evident, nu vor primi niciodată, însă răul este dublu: nu doar că ei sunt păcăliți sinistru, dar mai și ajută la promovarea politică a unor „impostori ai democrației”” – susține profesorul Universității Babeș-Bolyai într-o postare pe Facebook.

Două idei simple se deduc de aici, susține Naumescu:

1. Înduioșător cât de proști sunt atât de mulți oameni pe lumea asta.

2. „Politica pentru proști” a devenit mai „rentabilă” decât politica pentru oameni inteligenți. Și mai facilă. Este „marea invenție” a populismului, care trădează totodată limitele democrației, date inevitabil de limitele intelectuale ale indivizilor dotați cu drepturi politice egale.

Mai multe persoane au comentat la postarea profesorului Naumescu

„Sunt foarte reale imaginile. Noul CARITAS se numește AUR”, a susținut Cătălin.

”Totuși, mie îmi este milă de ei”, comentează profesorul în răspuns la comentariile de la postarea sa.

„Aceștia merg la vot, noi stăm acasă că suntem sătui și spunem că toți politicienii sunt la fel.”

„Profită de lipsa de educație financiară…” – a comentat Adrian.

„După 30 de ani de la căderea comunismului, unde proștii erau în fruntea partidului, nu mai putem spune acum „înduioşător de proşti”! Ci, teribil de proşti! Ei sînt cei care ne decid viețile” – a intervenit Adrian.

„Planul Simion” – o păcăleală electorală? Ce spun experții

Dezvoltatorii imobiliari susțin că întregul proiect este o „fantezie” și că are șanse minime să fie realizat chiar și cu implicarea statului.

În primul rând, atrage atenția Bogdan Ivan Cosmin, secretar General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România, în contract nu se spune dacă este vorba de suprafata utilă sau de cea construită, între poate exista o diferență de 25% și care se traduce în preț.

Legea locuinței spune că un apartament de 2 camere trebuie să aibă minimum 52 de mp. suprafață utilă și 81 mp. construită.

„Este imposibil de construit la mai puțin de 1.000 de euro pe metru pătrat, aceasta este media. Practic, un apartament de 52 de mp, cum spune George Simion, ar costa 52.000 de euro, doar suprafața utilă, nu cea construită. Acesta este un preț de cost. Este nerealist.”, spune pentru Europa Liberă secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România.

Potrivit Imobiliare.ro, prețul mediu/metru pătrat al unui apartament nou în București era la finele lunii iunie de 1.910 euro pentru apartamentele noi, și de 1.727 de euro pentru apartamentele vechi.

Ce apartamente oferă Simion

  • 35.000 euro (TVA inclus) pentru apartament cu 2 camere (50-52 mp)
  • 50.000 euro (TVA inclus) pentru apartament cu 3 camere (68-72 mp)
  • 70.000 euro (TVA inclus) pentru apartament cu 4 camere (95-100 mp).

Economistul Iancu Guda susține într-un interviu că proiectul lui George Simion este o „aberație” și pentru că în România nu se poate construi atât de mult.

„Vorbim despre promisiunea de a construi un milion de locuințe într-o țară în care se livrează pe an cam 60-65.000. Deci anul trecut s-au livrat 65.000 de locuințe, ceea ce este maximul istoric. Media pe ultimii 10 ani în România, ca locuințe livrate pe an, este undeva la 50.000”.

Economistul atrage atenția că nici Ceaușescu nu a reușit să construiască atât de multe locuințe în cinci ani, cât își propune Simion să facă într-un mandat prezidențial.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: