Cum manipulează sondajele opinia alegătorilor. Pricopie (SNSPA): Există plângeri oficiale

Sursa foto: Facebook/Remus Pricopie

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a afirmat că „institutiile statului ar trebui sa-si faca datoria” în legătură cu sondajele de opinie care induc „perceptii eronate, manipulatoare”. El s-a referit concret la sondajul AtlasIntel, realizat recent la comanda postului Digi24.

„Am mai vorbit despre sondaje si modul in care sunt folosite – total neetic, posibil si ilegal – de unele partide sau oameni politici pentru a induce perceptii eronate, manipulatoare. Din fericire, am vazut mai multe pozitii publice ale unor sociologi, jurnalisti, analisti politici, care atrag atentia asupra acestui fenomen nociv. Este vorba nu numai de o lipsa de etica, dar si de circuitele financiare din spatele acestor sondaje, netransparente si chiar posibil ilegale. De exemplu, mi-as dori sa aflam cine plateste un asa-zis institut de sondare a opiniei publice care il prezinta pe unul dintre posibilii candidati la prezidentiale cu 44% in Turul I. Eu va spun ca nu exista asa ceva, dar… probabil ca, pentru pretul corect, aceste cifre au fost augmentate corespunzator”, a spus Pricopie pentru aktual24.ro.

Intrebat daca se refera la sondajul AtlasIntel, care-l plaseaza pe Mircea Geoana pe primul loc, Pricopie a confirmat.

„Da, ma refer inclusiv la acel asa-zis sondaj. Am inteles ca exista deja unele plangeri oficiale impotriva acestui ‘sondaj’. O sa vedem cum vor decurge lucrurile si in ce masura institutiile statului inteleg ca trebuie sa-si faca datoria”, a subliniat Pricopie.

Conform sondajului realizat de AtlasIntel, pentru Digi24, cel mai bine clasat posibil candidat la alegerile prezidentiale ar fi Mircea Geoana. Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, se situeaza pe locul 5.

Geoana e urmat de George Simion, Catalin Drula si Diana Sosoaca. Liderii Coalitiei, Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca ar obtine sub 10% din voturi.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar obtine doar 9,6% la alegerile prezidentiale, iar in cazul in care ar fi masurate doar voturile valide, rezultatul sau ar fi de 11,3%. In timp ce Nicolae Ciuca obtine 5%, respectiv 6,2%.

Citeşte mai mult aici

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: